Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо новинара ЈИП РТ Цариброд УНС-у: Дугују нам плате за мај и јун
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

22. 07. 2014.

Писмо новинара ЈИП РТ Цариброд УНС-у: Дугују нам плате за мај и јун

Новинари ЈИП РТ Цариброд Димитровград упутили су данас УНС-у писмо у коме наводе да им нису исплаћене зараде за мај и јун јер „председник општине Димитровград одбија да преведе средства за исплату зарада ЈИП РТ “Цариброд” по захтевима директора за мај и јун 2014. године из буџета Општине Димитровград“. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

Обавештавамо Вас да у ЈИП РТ Цариброд Димитровград НИСУ исплаћене зараде за мај и јуни 2014.године.

Разлози су следећи:

Председник Општине Димитровград, Небојша Иванов, одбија да преведе средства за исплату зарада ЈИП РТ “Цариброд” по захтевима директора за мај и јун 2014. године из буџета Општине Димитровград. Као разлог, који је у писаној форми налогом дао директору је захтев да се РЕТРОАКТИВНО од 1. маја направи обрачун са умањеним зарадама на основу Закључка Општинског већа од 27.05.2014. и Одлуком Надзорног одбора предузећа од 23. јуна 2014. Председник општине Димитровград Небојша Иванов се позива на Уредбу Владе Србије о коефицијентима за обрачун и исплату плата именованих и постављених лица и запослених у државним органима, која се не тиче јавних предузећа, већ државне управе.

Директор ЈИП РТ “Цариброд” одбија да поднесе нови захтев са ретроактивно умањеним зарадама, сматрајући да тиме крши закон. Он је захтев за исплату зарада предао 03.06. за месец мај и 07.07. за месец јун у складу са Правилником и Уговором о раду.

Надзорни одбор променио је члан 57. Правилника ЈИП РТ “Цариброд” који се односи на коефицијенте запослених 23. јуна, а запослени су анекс уговора потписали 02. јула.

Пошто зарада за мај није исплаћена до краја јуна, запослени су се обратили Инспекцији рада 01. јула, од које је одговор стигао тек 18. јула. У одговору инспекције стоји да нису надлежни да Оснивачу наложе уплату средстава из буџета, а да радници потраже заштиту својих права преко надлежних правосудних органа.

У међувремену, синдикална организација Синдиката новинара Србије упутила је председнику општине Небојши Иванову опомену пред тужбу, у којој се тражи исплата зарада запосленима у складу са постојећим правним актима предузећа и налогодавцу скреће пажња да је Чланом 197 Устава Републике Србије предвиђена забрана ретроактивног важења закона и других општих аката.

Ни два састанка са председником општине нису уродила плодом, па су запослени принуђени да своја права траже путем надлежних правосудних органа.

Радници ЈИП РТ Цариброд одлучили су да не штрајкују због одговорности према својим слушаоцима и гледаоцима, као и према корисницима Кабловско-дистрибутивног система, који је саставии део предузећа.

Надајући се да ће се проблем решити мирно, до овог тренутка нисмо обавештавали медије и нисмо тражили подршку других органа и институција. Данас смо одлучили да се проблем у целини изнесе у јавност, па Вам се стога и обраћамо.

Радио-телевизија Цариброд постоји од 1991. године, као прва локална телевизија у региону. У протекле 22 и по године прошла је кроз разноврсна бурна дешавања на овим просторима и постала сведок једног времена са огромном и непроцењивом архивом на самој граници два суседа Србије и Бугарске. Радио-телевизија Цариброд још од свог оснивања емитује програм на бугарском и српском језику, а после укидања ТВ журнала на бугарском језику РТС-а, радио Ниша (емисија на бугарском језку) и Новинско-издавачке установе “Братство” (тренутно не функционише), Телевизија Цариброд је остала једина телевизијска кућа у Србији која, измедју осталог, емитује програм на језику бугарске националне заједнице у Републици Србији. Уз РТ “Цариброд” програм на бугарском језику емитује још само радио Босилеград.

Сви запослени у ЈИП РТ Цариброд јединствени су у ставу да сачувају овај медиј, борећи се за своја законом загарантована права и притом не кршећи принципе новинарске професије.

Подсећамо Вас да је актуелни председник општине Димитровград Небојша Иванов био директор Новинско-издавачке установе “Братство”, јединог штампаног медија бугарске националне заједнице непосредно пре њеног гашења, те да је исти правоснажно осуђен за кривично дело изазивање националне и верске мржње, управо према новинару и бившем уреднику РТ “Цариброд” Зорици Милев.

Стога  радници ЈИП РТ Цариброд додатно страхују за будућност медија и своју личну судбину, јер је Иванов 17.07.2014. пред великим бројем сведока новинару наше куће Драгану Јовичићу претио речима “Имам за вас решење, угасићу вас, па ћу да направим ново јавно предузеће”.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

22.07.

2014.

Boldrik [нерегистровани] у 17:15

Bezobrazluk

Ovo je skandalozno! Da li je moguće da ovakvi ljudi dolaze na odgovorne funkcije???

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси