Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Гвоздена Здравића УНС-у: Ја сам жртва организованог криминала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

21. 10. 2014.

Писмо Гвоздена Здравића УНС-у: Ја сам жртва организованог криминала

Дописник дневног листа "Блиц" из Александровца Гвозден Здравић послао је данас УНС-у писмо у којем наводи да су он и његова породица "жртве организованог криминала због аргументованог писања о криминалним активностима председника општине Александровац". Писмо преносимо у целости.

 

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

ДИРЕКТОРУ БИА

ВИСОКОМ САВЕТУ СУДСТВА

ТУЖИЛАСТВУ  ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ

ДРЖАВНОМ ВЕЋУ ТУЖИЛАЦА

МЕЂУНАРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ЗА ЗАШТИТУ ЉУДСКИХ ПРАВА И СЛОБОДА НОВИНАРА

МЕДИЈИМА

Поштовани,

Због аргументованог писања о криминалним активностима председника општине Александровац Југослава Стајковца, његових најближих рођака и сарадника, ја и моја породица постали смо ЖРТВЕ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА.

То се пре свега огледа кроз МОНТИРАНЕ судске процесе, у којима смо новчано кажњени  ја и моја супруга Валентина Здравић.

ПРВО, ја и супруга солидарно смо кажњени правоснажном одлуком Вишег суда у Крушевцу са 230.000 динара, за наводни душевни бол председника општине Југослава Стајковца (због текста у листу листу „Блиц“ и „Расина пресс“ о адаптацији старог Млина у Митровом Пољу, иако у члану 115. Закона о јавном информисању и медијима стоји, да „се за нематеријану штету може казнити правно лице, главни и одговорни уредник и новинар“. Дакле, моја супруга, која је до пре месец дана била оснивач и директор предузећа „Здравић пресс“ д.о.о које издаје месечни лист „Расина пресс“ -  није НИ ЈЕДНО од та три.

Иначе, Апелациони суд у Крагујевцу ЕКСПРЕСНО је одбио моју жалбу, а Суд  још брже спровео извршење пресуде.

ДРУГО, по приватној тужби Славољуба Николића, секретара александровачке организације Црвеног крста и блиског сарадника Југослава Стајковца, Виши суд у Крушевцу казнио ме је, неправоснажном пресудом, за наводни душевни бол са 330.000 динара, због истог текста о Старом млину, у коме НИГДЕ  нисам означио Николића, као ни већ поменутог Стајковца за учиниоце било каквих кажњивих дела, већ писао о појави – да општинска Управа у Александровцу КРИЈЕ информације од јавног значаја.

ТРЕЋЕ, у четири МОНТИРАНА судска поступцеса пред Судом за прекршаје у Александровцу, (у којима је кључну улогу имала александровачка Полиција и судија којој је Стајковац запослио мужа у александровачки Дом учленика) кажњен сам укупно са 24.000 динара.

ЧЕТВРТО, Основно Тужилаштрво у Крушевцу је у МОНТИРАНОМ процесу ослободило Чедомира Ћирковића, возача службеног аутомобила председника општине Александровац,  од одговорности за напад на мене, који се по налогу Стајковца догодио 30.09.2010. године испред зграде Суда у Александровцу. Ћирковић ме је том приликом физички напао и претукао песницама (за шта поседујем и лекарско уверење о повредама) док сам у својству дописника дневног листа „Блиц“ био на службеном задатку, а што је у истражном поступку потврдило СЕДАМ очевидаца догађаја.

Да парадокс буде већи, Основно Тужилаштво у Крушевцу подигло је против мене оптужни предлог, због лаких телесних повредама које сам у наводној тучи испред зграде Суда у Александровцу 30.09.2010. године наводно нанео Ћирковићу, иако Тужилаштво по Закону НЕ МОЖЕ да гони за лаке телесне повреде.

ПЕТО, Стајковац је преко својих најближих сарадника, претио трафикантима Александровца, да ћем им општина затворити киоске, у колико буду прихватали продају мојих новина „Расина пресс“. Због тога, неколико власника и данас ОДБИЈА продају „Расина пресс“ иако је то у супротности са законом.

ШЕСТО, рођаци и политички истомишљеници Стајковца, који су ме тридесет пута физички и вербално нападали док сам обављао посао новинара, никада нису кажњени, упркос томе што сам већину тих напада пријавио Полицији и надлежном Тужилаштву.

СЕДМО, због писања у медијима о криминалним радњама челника општине Александровац добио сам ТРЕЋИ отказ са посла. Упркос чињеници што ме је инспекција правоснажним решење вратила на посао, мој послаодавац НЕ ЖЕЛИ да поступи по решењу. Инспекција рада Расинског округа против тог послодавца предала прекршајну пријаву, али Суд за прекршаје НИЈЕ КАЗНИО правно лице тј. јавно предузеће, као ни одговорно у правном лицу, тј. директора.

ОСМО, бројне кривичне пријаве против Стајковца и његових сарадника, завшиле су у корпи или у фиоци, јер Тужилац Драги Митровић СВЕ ОДБИЈА. Занимљиво је да је његова супруга дугогодишњи Јавни правобранилац општине Александровац, а ћерка о трошку општине обавила стручну праксу, иако је пре тога већ била на стручној пракси у Суду за прекршаје у Крушевцу.

Како се у дужем временском периоду у Александровцу грубо крше закони државе Србије, то молим надлежне органе да провере ове наводе и поступе по закону.

Гвозден Здравић, новинар – истраживач

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси