Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо РТВ Краљево УНС-у: Неравноправан однос РЕМ-а према регионалним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

14. 08. 2017.

Писмо РТВ Краљево УНС-у: Неравноправан однос РЕМ-а према регионалним медијима

Директорка медијске куће РТВ Краљево и Ибарске новости Виолета Симовић послала је данас УНС-у писмо у ком протестује што је увођењем дигитализације покривеност локалних и регионалних телевизија изједначенa, а накнаде за дозволе за рад коју телевизије плаћају РЕМ-у се и даље разликују. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,     

Покривеност локалних и регионалних телевизија изједначенa је увођењем дигитализације, тачније од 01.06.2015. године, а накнаде за дозволе за рад коју телевизије плаћају РЕМ-у се и даље разликују. Месечна накнада Регионалних емитера до јануара 2017. године била је 208.235,00 динара, а локалних медија 70.000,00 динара.

Због оваквог проблема РЕМ није реаговао две године. Чак у септембру 2016.године смо јавном предузећу „Емисиона техника“ од 3 коте отказали коту „Овчар“ како би смањили трошкове. Због такве ситуације РЕМ нам је издао дозволу са мањом покривеношћу, а ни тада није смањио накнаду, па плаћамо већу накнаду чак и за мање подручје покривености.

Напомињемо да смо се претходне две године поводом овог проблема обраћали више пута на различите адресе (РЕМ-у, Министарству културе и информисања, Скупштинском одбору за културу и информисање, Привредној комори Србије,...), одговори су били неодређени, проблем није решен, а ушли смо већ и у трећу годину. Ако се већ видимо на истој територији требало би и да плаћамо исту месечну надокнаду РЕМ-у.

Оваквим неравноправним односом РЕМ-а према регионалним медијима занемарује се значај и улога ПМУ па се због овог проблема регионална Телевизија Краљево после 25 година постојања и рада чак нашла и на списку за одузимање дозволе због дуговања према РЕМ-у које у нашем случају није било реално.

Само у току јула 2017. године, на рачун РЕМ-а смо уплатили износ 1.615.440,50 динара, а од увођења дигитализације, за протекле две године РЕМ-у смо уплатили 7.273.986,50 динара, или три пута више од локалних емитера са којима смо изједначени по зони покривања. Оваквим поступком ТВ Краљево је кажњена само зато што је Регионални емитер, а сама дозвола је изгубила сваки смисао, јер смо доведени у нелојалну конкуренцију са локалним Телевизијама чије су накнаде три пута ниже. Ионако тешка ситуација у медијима оваквом неправдом је погоршана.

Сматрамо да је неопходно увођење новог предлога Правилника о висини накнаде када су већ локални и регионални медији изједначени по зони покривености, и то што пре како би што хитније решили овај проблем и исправили неправду јер се сада директно угрожава наше маркетиншко пословање, а  регионална Телевизија Краљево дискриминише на тржишту.  Такође нас занима, како ће се финанасијска разлика у претходне две године између регионалних и локалних медија регулисати кад смо већ изједначени по зони покривања.

Радио Телевизија Краљево

И Ибарске Новости д.о.о.

Виолета Симовић, директор

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси