Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Отворено писмо За медије: Министар културе да поништи конкурс или да поднесе оставку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

08. 06. 2018.

Аутор: Душан Војводић Извор: За медиа

Отворено писмо За медије: Министар културе да поништи конкурс или да поднесе оставку

Коелгијум продукције За медија и Т1 телевизије послао је данас УНС-у писмо у којем наводи да је на овогодишњем конкурсу за финансирање медијских пројеката намењених телевизији, који је расписало Министарство кулутре и информисања, било пропуста и "злоупотреба" и навео да "позива министра Владана Вукосављевића да поништи конкурс или поднесе оставку". Писмо преносимо у целости.

На овај начин се обраћамо јавности у Србији, удружењима новинара и министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, јер нам није остала ниједна друга могућност да скренемо пажњу на штеточински начин доделе средстава на овогодишњем Конкурсу за суфинансирање медијских садржаја намењених телевизијама и продукцијама Министарства културе и информисања.

Још пре објављивања резултата, а након завршеног рада комисије, смо имали сазнања да су подносиоци најбоље оцењених пројекта углавном фиктивна предузећа за која у свету ТВ продуцената и медијских радника нико није чуо. О томе смо смс поруком обавестили министра Вукосављевића и затражили 15 – томинутни састанак како би га о свему информисали пре него што својим потписом да легитимитет таквој одлуци „стручне“ комисије.

Нажалост министар Вукосављевић није одговорио на тај наш захтев, као ни на накнадне смс поруке, већ нас је контактирао његов сарадник и у телефонском разговору нам пренео да ће министар размотрити наш захтев након званичног објављивања резултата.

Па пошто су резултати званично објављени ми процењујемо да нема потребе да на састанку министра Вукосављевића обавештавамо о могућим коруптивним поступцима у раду комисије, чије је предлоге прихватио, већ ћемо то урадити јавно како и приличи новинарима и медијским професионалцима.

Након само једног дана истраживања утврдили смо:

  1. Да је највећи износ 4.900.000,00 динара додељен предузећу „Essentis“ д.о.о Београд, које је за производњу медијских садржаја (шифра 5911) регистровано 7.3.2018. године, односно дан пред закључење конкурса. До тада су се бавили "Консултантским активностима у вези са пословањем и осталим управљањем" - шифра 7022. 
  2. Да је према доступним подацима са АПР-а предузеће „Essentis“ д.о.о у 2014 години имало статус неактивног предузећа, у 2015. години  имало промет од 2.000 динара, а у 2016. години њихов промет је износио 1000 динара. На АПР- се налази и документ у коме се наводи да оснивач и директор привредног друштва Essentis д.о.о није усвојио финансијски извештај за 2016. годину!?
  3. Да предузеће „Essentis“ д.о.о нема запослених, као и да ни оснивач и директор предузећа Татјана Лукић није запослена у том предузећу. Да чак ни директору и оснивачу предузећа у претходном периоду нису уплаћивани порези и доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, по члану 12. Закона о доприносима

Имајући у виду ове чињенице, као и чињеницу да је „стручна“ комисија своју доделу 4,9 милиона предузећу „Essentis“ д.о.о образложила да: „Предлагач поседује високе стручне и професионалне референце“, сматрамо да је у питању крајње лицемерје и омаловажавање осталих учесника на Конкурсу.

С обзиром на то да је наш пројекат „Тимочка дивизија – пут у вечност“ одбијен, а да је образложење гласило: “Пројекат је добро урађен. Тема је значајна и добро разрађена. Пројекат је од значаја, али у складу са значајем и квалитетом осталих пројеката, као и ограниченим буџетом, није могуће подржати га износом довољним за реализацију.”, сматрамо да смо директно оштећени доделом средстава фиктивном предузећу “Essentis” д.о.о Београд.

Истичемо да је наша ТВ продукција За медиа д.о.о у свему супротна у односу на “Essentis” д.о.о. и наводимо следеће чињенице:

  1. За медиа д.о.о директно или преко повезаних медијских кућа (Т1 телевизија) запошљава 14 медијских професионалаца И 5 хонорарних сарадника
  2. За медиа има више од 10 међународних награда И признања међу којима две награде за истраживачко новинарство
  3. За медиа располаже савременом продукционом опремом, сопственим простором (два ТВ студија), возилима И свим неопходним средствима за реализацију И најсложенијих медијских формата

Напомињемо да је “Essentis” д.о.о. најдрастичнији, али не и једини пример злоупотреба приликом овогодишње доделе средстава, као и да је слична ситуација са још неколико фирми попут “Г.Ф.Ц.” д.о.о и предузетничке агенције "Ray dream production” која је регистрована за делатност маркетиншких агенција, о чему је већ НУНС писао у свом саопштењу…Ова три предузећа су добила укупно више од 12 милиона динара (што је нешто мање од 1/5 укупних средстава).

У складу са наведеним чињеницама од Владана Вукосављевића, министра културе и информисања захтевамо да спречи злоупотребу јавног новца и поништи конкурс или да поднесе оставку. Такође од удружења новнара очекујемо адекватну реакцију, јер увођење оваквих “критеријума” у комисије које додељују средства на конкурсима Министарства културе и информисања представља последњу фазу убијања српских медија.

У име Уредничког колегијума За медиа д.о.о и Т1 телевизије

Душан Војводић, главни и одговорни уредник

У Зајечару 8.6.2018. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси