Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Зашто Руси и Кинези поштују, а Амери крше медијске законе у Србији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

01. 11. 2018.

Аутор: Драгиша Ковачевић

Зашто Руси и Кинези поштују, а Амери крше медијске законе у Србији?

Да ли сте икада покушали да свог шефа, родитеље, пријатеље, брачног друга, своју децу, комшију или пословног партнера убедите да сте у праву и да је оно што ви тврдите истина?

Ја сам у последњих пет-шест година  живео у таквом уверењу и у разним медијима објавио на десетине текстова у којима сам  износио доказе о штети у милионима евра коју СББ наноси буџету Србије због грубог кршења медијских и Закона о оглашавању.

Десетине писама са чињеницама, доказима, видео снимцима о непоштовању закона упутио сам разним државним институцијама и медијима. О томе сам говорио и на састанцима радних група које су се бавиле овом темом.

У том уверењу да сам у праву тврдио сам да се програми тзв. "прекограничних канала", чија седишта су у иностранству и где изворно емитују своје програме, накнадно ПРЕКРАЈАЈУ и убацију рекламе домаћих компанија и тако "прекројени" реемитују у кабловским мрежама највећег  оператора у Србији - СББ-а, а да се те рекламе нигде не евидентирају и да се тако поткрада држава.

Да бих доказао то што тврдим често нисам лепо говорио ни о бившем шефу ЦИА, господину Дејвиду Петреусу, који је словио за главну личност Инвестиционог фонда ККР, а за ког сам сматрао да има утицаја на континуирано кршење српских закона.

Такође, био сам сигуран да Спорт клуб и Н1, против којих немам ништа лично, емитују програме из студија у Београду (закон то забрањује, јер Спорт клуб и Н1 немају дозволу РЕМ-а).

На састанцима Радне групе НКЕУ за поглавље 10,чији  сам био члан, упорно сам заступао став да сви медији треба да имају исте услове,а да то није сада случај јер су тв канали у власништву ККР (UNITED MEDIА или СББ ,исти је газда) имају привилегован положај, нису у правном систему Србије и немају обавезу да поштују законе који важе за домаће телевизије. Постављао сам питање због чега руски и кинески канали поштују српске законе, а Петреусови их крше, али у РЕМ-у нису хтели да ми одговоре, а члановима радних група та моја запиткивања нису се баш свидела..

И на састанцима Радне групе за медијску стратегију (на које су ме позивали, а не знам због чега), понављао сам исту причу, али у обе групе био сам у мањини и никога није превише интересовало то што причам и питам.

Озбиљно сам прозивао РЕМ и означио га као највећег кривца и најодговорнијег што је омогућио да СББ у Србији буде изнад закона истичући да је прави господар медијске сцене у нашој земљи СББ,а да РЕМ има улогу статисте. На састанку Радне групе за медијску стратегију рекао сам да у Србији свако може да вређа и каже шта год пожели о председнику Вучићу, његовој породици, патријарху, али је строго забрањено да се помиње СББ и то се неким члановима уопште није допало. Наљутио сам и људе из РЕМ-а па су одбили да одговоре на сва моја питања у вези кршења закона. За њих сам још рекао да су или  незналице или корумпирани јер законе примењују селективно.

На истом састанку Радне групе за медијску стратегију предложио сам да се формира независна експертска група која би утврдила да ли се крше медијски закони, али је тај предлог одбијен. 

Пошто имам навику да сваке вечери препешачим пет и више километара и да у тој шетњи најтрезвеније размишљам,схватио сам да све ово што сам раније говорио и сада написао апсолутно НИЈЕ ТАЧНО.

Накнадно сам утврдио да нисам био добро ОБАВЕШТЕН и то је једини разлог за те моје тврдње.

Сада када сам се боље упознао са "стањем на терену "ИЗВИЊАВАМ СЕ, МНОГО СЕ ИЗВИЊАВАМ СВИМА. Пре свега СББ-у, нарочито господину Петреусу, РЕМ-у, господи Стојановићу и Марковићу, председницима радних група, члановима свих радних група, свим функционерима којима сам писао, ЕК, ОЕБС-у, телевизијама Н1 и Спорт клубу, посебно мојима ћерки и супрузи које су ме одвраћале да пишем писма и текстове за новине. Обећавам им да стављам тачку на та писанија и на било какво даље моје ангажоање по овом питању,јер сада знам оно што раније нисам знао. Не бих баш рекао да сам био глуп, али сам, признајем, био тотално необавештен. А "стање на терену" управо говори:

- ДА СББ НЕ КРШИ ДОМАЋЕ ЗАКОНЕ И НИЈЕ ГОСПОДАР МЕДИЈСКЕ СЦЕНЕ У СРБИЈИ

- ДА НА ПРЕКОГРАНИЧНИМ КАНАЛИМА НЕМА ДОМАЋИХ РЕКЛАМА

- ДА СЕ НИ НА ЈЕДНОМ ПРЕКОГРАНИЧНОМ КАНАЛУ НЕ ПРЕКРАЈА ИЗВОРНИ ПРОГРАМ И УБАЦИЈУ РЕКЛАМЕ ДОМАЋИХ КОМПАНИЈА

- ДА ЈЕ СПОРТ КЛУБ ЛУКСЕМБУРШКА ТЕЛЕВИЗИЈА ГДЕ ЗА ЛУКСЕМБУШКЕ ГЛЕДАОЦЕ ЕМИТУЈЕ ОРИГИНАЛНИ ПРОГРАМ И ИНДЕНТИЧАН, БЕЗ ИЗМЕНА И УБАЧЕНИХ СРПСКИХ РЕКЛАМА РЕЕМИТУЈЕ У КАБЛОВСКОЈ МРЕЖИ СББ-а (синоћ док сам на кратко боравио у Луксембургу, лично сам се  уверио; водитељ је на чистом луксмбуршком језику (са немачким акцентом) рекао;  "ДОБРО ВЕЧЕ ДРАГИ ЛУКСЕНБУРЖАНИ, ПОЗДРАВ ИЗ СТУДИЈА У ЛУКСЕМБУРГУ, ГЛЕДАТЕ ВЕСТИ СПОРТ КЛУБА").

- ДА је Н1 ИЗРАЗИТО  просрпска телевизија и ја предлажем, и молим да се то усвоји, да убудуће у нумерацији Н1 буде од броја 1 до броја 5, а од пет до 15 канали Спорт клуба.

Такође, предлажем да се претплата, уместо РТС-у, плаћа Н1 (јер су они,како тврди опозиција, НВО, поједине амбасаде, неки чланиви ових радних група прави јавни сервис Србије) и Спорт клубу (искључиво због преноса утакмица фудбалске репрезентације, а нарочито финала светског првенства у одбојци) и то у односу 50:50.

- ДА је РЕМ независно регулаторно тело, које стриктно поштује законе, у којем раде честити људи, прави експерти и што је најважније РЕМ брине о квалитету тв програма, посебно о заштити малолетника од разних аномалија којих има у друштву, али их на срећу нема на телевизијама, захваљујући управо РЕМ-у.

- Да повлачим предлог за формирање експертске групе,која је требало да утврди да ли се крше медијски закони у Србији,јер иако сам мислио да сам  својим очима видео српске рекламе на прекограничним каналима, сада више верујем Јунајтед групи него себи, која је утврдила да нема наших реклама на тим каналима,тим пре што су то потврдили и стручњаци из РЕМ-а.

-ДА господин Дејвид Петреус воли,цени и поштује Србе и да је наш искрени пријатељ, чак иако је његова компанија кршила неке законе, а ја мислим да није, она је то чинила због грађана Србије, а не због неке своје користи.

- Да сам погрешио што нисам пљувао Вучића, а хвалио ККР и СББ као што су то чинили поједини чланови ових радних група.

-Да чланови поменутих радних група заиста раде у интересу Србије и српских медија на добробит свих градјана, телевизијских гледалаца. 

- Због свега наведеног обавештавам председнике радних група (Стојановића и Марковића) да више нисам у могућности да учествујем у радној групи НКЕУ за поглавље 10, као ни да као гост присуствујем састаницама радне групе за медијску стратегију.

- И на крају да закључим да све ово што сам раније тврдио или је било плод моје маште,или ми се причињавало или сам можда сањао. Време је да уместо што сам погрешно исправљао "криве Дрине", јер су у праву били РЕМ, СББ, ККР, чланови радних и осталих група,а не ја, почнем другачије да трошим своје пензионерске дане, сада сасвим сигуран да ће медијска стратегија бити нова велика шанса за  потпуно оздрављење и процват  наших телевизија,а да нам је пут ка отварању поглавља 10 отворен и без икаких препрека.

Вођен својим вишегодишњем искуством предлажем вам  да не трошите време, као  што сам га ја траћио, да не покушавате да било кога убедјујете у нешто у шта сте сигурни да је тако као што ви тврдите, јер и ви можда нисте,као и ја,довољно обавештени.

Живела Србија.

П. С. Овај текст понудио сам разним дневним и недељним новинама,али нико није желео да га објави уз различита објашњења. Само један портал ми  је поштено одговорио; "Наша компанија тесно  сарађује са СББ-ом и преплићу нам се пословни интереси и због тога не можемо да објавимо ваш текст".

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси