Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Милан Лађевић: Притисак дела опозиције на нашу уређивачку политику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

06. 04. 2019.

Милан Лађевић: Притисак дела опозиције на нашу уређивачку политику

Главни и одговорни уредник „Српског телеграфа“ Милан Лађевић послао је писмо Удружењу новинара Србије (УНС) због свакодневних притисака који овај лист има од „ дела опозиције због тога што ради свој посао“. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

Редакција Српског телеграфа суочена је са свакодневним притисцима једног дела опозиције само због тога што ради свој посао. Наше новинарке називају курвама зато што им шаљу питања, траже да нам се забрани штампање, јавно деле на друштвеним мрежама фотографије и бројеве телефона уредника и новинара... Позивамо вас да нас заштитите од насилничког понашања и бруталних напада демонстраната и лидера опозиције и омогућите нам да нормално радимо и извештавамо, јер је то право које никоме не сме да буде ускраћено.

Један од опозиционих лидера Сергеј Трифуновић нашу новинарку назвао је јавно курвом, а затим то поновио још неколико пута. Истовремено, на друштвене мреже качи бројеве телефона новинара Српског телеграфа, а његове присталице и слике, само зато што му шаљу питања тражећи коментаре о актуелним догађајима и темама које обрађујемо. Због тога су они, дању и ноћу, суочени са најстрашнијим претњама острашћених опозиционара, што их онемогућава да нормално живе и раде.

С друге стране, један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас ултимативно је захтевао од приватне немачко-швајцарске компаније "Рингијер Аксел Шпрингер" да обустави штампање Српског телеграфа, што никада није забележено ни у једној земљи. Он и његове опозиционе колеге Бошко Обрадовић, Вук Јеремић и остали другим медијима прете одузимањем фреквенција, упадају у редакције с моторним тестерама, блокирају зграде у којима новинари раде, шетају с вешалима испред наших редакција.

Пре само неколико дана, група демонстраната дошла је до улаза зграде у којој је редакција Српског телеграфа, вређала људе које је затекла и излепила цео улаз налепницама увредљиве садржине.

За све то време, лидери Савеза за Србију нису нам одговорили малтене ни на једно од ко зна колико стотина питања која смо им упутили, желећи да чујемо и њихову страну.

Поштована господо, све ово схватамо као директан притисак на нашу независну уређивачку политику. Тражимо само могућност да радимо слободно, без страха, уцена, притисака. Без бојазни да ће сутра неко почети да нам упада у куће и станове, малтретира нам породице само зато што му се не свиђа оно што пишемо.

Милан Лађевић

Главни и одговорни уредник Српског телеграфа

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси