Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Ковачевић: Стране телевизије имају право да реемитују програме у Србији, али не на штету домаћих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

04. 11. 2019.

Аутор: Драгиша Ковачевић

Ковачевић: Стране телевизије имају право да реемитују програме у Србији, али не на штету домаћих

Новинар Драгиша Ковачевић послао је писмо Удружењу новинара Србије у којем наводи да телевизија Н1 у извештају о панелу „Реемитовање ТВ програма, размена искустава и праксе“ није објавила изјаве учесника који су имали другачије ставове, између осталог и његов да стране телевизије имају право да реемитују програме у Србији, али не на штету домаћих. Писмо преносимо интегрално.

Сви који су видели прилог на ТВ Н1 (извештај објављен и на сајту телевизије и сајту УНС-а), са панела о реемитовању који је организовало Министарство информисања, стекли су утисак да се програми ТВ Н1 и Спорт клуба емитују у Словенији, а затим ти садржаји без икаквих промена и прекрајања РЕЕМИТУЈУ у кабловским мрежама у Србији.

Ту тврдњу изнео је генерални секретар РЕМ-а Тодоровић, (подржао га је једино адвокат ОЕБС-а), иако су остали учесници панела били једногласни - ове телевизије годинама грубо крше Законе о електронским медијима и оглашавању и Конвенцију о прекограничној телевизији, који дефинишу појам РЕЕМИТОВАЊА.

Да би се неки програм у Србији реемитовао мора се емитовати у страној земљи где се налази режија (мастер) те телевизије. Тако пише у Закону и у Конвенцији о прекограничној телевизији чији је потписник и Србија.

Министар Владан Вукосављевић, државни секретар Александар Гајевић и саветница у Министарству културе Снежана Печенчић истакли су да реемитовање представља преузимање изворног програма без мењања садржаја. У случају телевизија у власништву Јунајтед групе нема реемитовања јер се ти програми не емитују у Словенији.

У прилогу телевизије Н1 није емитовано шта су говорили народни посланик Маријан Ристичевић, проф. др Станко Црнобрња, представник ComNeta Владан Стефановић и моја маленкост јер су изнете конкретне чињенице и подаци који јасно указују да је због тога што РЕМ није поштовао и примењивао законе буџет Србије у последњих десетак година оштећен за више стотина милиона евра.

Овакав непрофесионалан извештај телевизије Н1 у којем другој страни, која има другачије мишљење и аргументе, није дозвољено да то саопшти указује на опасну намеру да се од јавности прикрије истина о пословању телевизија које се налазе у власништву Јунајтед групе у чијем саставу је и најмоћнији оператор у Србији СББ.

Оно што је посебно било уочљиво на овом панелу је став и тврдања РЕМ-а да је легално и законом дозвољено да се из иностранства емитују (а не реемитују) телевизије које своје програме производе у Србији, чиме избегавају да буду под надзором РЕМ-а, да буду порески обвезници у Србији и да нису у обавези да поштују законе државе Србије у којој обављају пословање.

На панелу сам рекао да нико, наравно и ја, није за то да се некој страној телевизији ускрати загрантовано право да реемитује своје програме у Србији, али да то буде по закону и не на штету домаћих телевизија, што је сада случај. 

Управо сам скренуо пажњу представницима РЕМ-а шта ће они радити, кога ће контролисати и како ће се финансирати ако, како сам незванично сазнао, више од сто домаћих телевизија учини исто што раде телевизије Јунајтед групе - фиктивно се регистују у иностранству и све добију статус "прекограничних" да би избегле плаћање пореза доприноса и других дажбина.

Да ли ће РЕМ  и тада тврдити и заступати став који годинама бране када су у питању телевизије које припадају овој групацији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси