Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Студент новинарства Павле Косић о полемици из Недељника: Текст Ане Лалић успаничио само власт и провладине медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

20. 04. 2020.

Аутор: Павле Косић

Студент новинарства Павле Косић о полемици из Недељника: Текст Ане Лалић успаничио само власт и провладине медије

Ана Лалић је пре више од две недеље објавила текст у ком три анонимна извора тврде да у КЦ Војводине тада није било довољно заштитне опреме. Новинарка је могла да се потруди да пронађе некога ко би "под именом презименом и функцијом" изашао у јавност са информацијама које је објавила, али није. Уредник и она су очигледно сматрали да је битније хитно реаговати и објавити да запослени у КЦ Војводине користе једну маску на 24 сата.

У праву је Иван Радовановић када каже да је Лалићева могла да оде до КЦ Војводине, али током овакве пандемије не знам колико је та опција била могућа.

У праву је Радовановић и када се позива на америчког судију. Новинари не смеју да шире панику. Али кога је успаничио текст Ане Лалић? На крају се испоставило, само власт и провладине медије. До чега је довела та "паника"? До тога да се заштитна опрема изнесе из магацина и да медицинским радницима. Зар управо текст Ане Лалић и одговор власти нису пример како би требало да изгледа сарадња између власти и новинара? Новинар укаже на грешку, власт је исправи.

Иако је власт исправила грешку тако што је показала да заштитна опрема постоји, све је упропастила Закључком Владе на основу ког је Ана Лалић ухапшена. Таква реакција је истог тренутка морала да постане главна тема свих медија. Не могу се хапсити новинари због тога што раде свој посао, поготово не у држави у којој су новинари некажњено убијани. Из истог разлога су недопустиве и претње Ивану Ивановићу и Зорану Кесићу које таблоиди објављују на насловним странама.

Пошто је новинарка пуштена, а Влада је повукла закључак, главна тема постаје управо дискусија о новинарству и новинарским стандардима коју су отворили уредник листа "Недељник" Вељко Лалић и бивши новинар, медијски консултант Иван Радовановић. Колико је битно хапшење новинарке и текст због ког је она ухапшена, толико је битно и да се воде овакве јавне расправе. Можда оне не интересују велики број читалаца, али веома су важне за саму професију јер се оваквим дискусијама новинарски стандарди могу избрусити. Од тога добит има цела медијска заједница.

Павле Косић, студент новинарства на Факултету политичких наука

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси