Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Трећем основном суду у време коронавируса готово 20.000 тужби више него у истом периоду прошле године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

26. 11. 2020.

Аутор: Ж. Стевановић Извор: УНС

Трећем основном суду у време коронавируса готово 20.000 тужби више него у истом периоду прошле године

Од марта до новембра ове године Трећем основном суду у Београду поднето је готово 20.000 тужби више него у истом периоду прошле године, а из овог суда кажу за УНС-ову рубрику „Грађани траже да новинари питају“ да је и број решених предмета већи него лане.

„У парничној материји у периоду од 1. марта 2019. године до 3. новембра 2019. године решено је 5.708 предмета, док је у том периоду поднето 12.533 тужбе, а у означеном периоду у 2020. години решен је 8.191 предмет, док је поднето 31.845 тужби“, речено је УНС-у у судској управи Трећег основног суда.

Овај суд је од марта до новембра ове године примио 926 предмета из кривично-правне материје, а решио 811 предмета, док је у истом периоду прошле године поднето 1.136 оптужних аката, а решено је 876 предмета.

Адвокат УНС-а Гордана Константиновић објашњава за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ да је, према њеним сазнањима, разлог повећања броја поднетих тужби пред Трећим основним судом утужење банака због незаконите накнаде за обраду кредита. Седишта банака, каже Константиновићева, налазе се на територији за коју је надлежан Трећи основни суд.

За рубрику „Грађани траже да новинари питају“ УНС је тражио одговор о утицају епидемије коронавируса на рад правосуђа у Србији: Да ли је број решених парничних и кривичних поступака од марта до данас већи или мањи у односу на исти период прошле године? Да ли су се грађани мање тужили због избијања епидемије коронавируса?

Питања за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ можете послати на zikica.stevanovic@uns.rs.

_____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси