Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Решен проблем пензионерке која се жалила УНС-у - Од данас исплата пензија и штедње у девизама на кућну адресу старијих од 65 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

15. 04. 2020.

Аутор: С. Димитријевић, Д. Бјелица Извор: УНС

Решен проблем пензионерке која се жалила УНС-у - Од данас исплата пензија и штедње у девизама на кућну адресу старијих од 65 година

Народна банка Србије одговорила је Удружењу новинара Србије за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ да су банке у време ванредног стања због коронавируса дужне да старијима од 65 година обезбеде исплату новца на кућну адресу и у девизама. Након реакције НБС, стигао је позитиван одговор и од банака на које се пензионерка жалила.

„ОТП банка и Војвођанска банка дужне су да свом клијенту старијем од 65 година, обезбеде исплату ефективног страног новца са његових рачуна или преко једнократног пуномоћја у ком треба навести да се оно користи за подизање ефективног страног новца са девизног рачуна лица са навршених 65 и више година живота или исплатом на кућну адресу тог лица у сарадњи са ЈП „Пошта Србије“, стоји у одговору НБС достављеном УНС-у.

Пуномоћје за подизање новца у име старијих од 65 година који не могу да излазе током ванредног стања не мора бити оверено код надлежног органа, али је, због  "могућих злоупотреба уведен лимит на износ који се може подићи.

Инструкција коју је НБС донела 31. марта ове године предвиђа да старијима од 65 година на месечном нивоу у једној банци у ефективном страном новцу не може бити исплаћено више од 80.000 динара у динарској противредности. Од данас "девизни" и пензионери  који имају штедњу у страној валути, износ до овог лимита могу добити и на кућну адресу.

„Када се ради о девизном пензионеру који се определио за доставу пензије на кућну адресу, ефективни страни новац конвертујемо у динаре који се преко курирских служби доставља на адресу, а из разлога што ЈП Пошта Србије није нудила ту врсту услуге. Међутим, у складу са  јучерашњом Инструкцијом Народне банке Србије од данас ће бити могућа и испорука ефективног страног новца преко ЈП Поште Србије на кућну адресу“, потврдила је УНС-у Ивана Копривица из ОТП банке.

Из Војвођанске банке пензионерки која се жалила УНС-у телефоном су потврдили да ће јој исплатити и претходне девизне пензије, за које су раније тражили њен лични долазак у пословницу.

Из ове банке УНС-у је одговорила Милена Мићановић и рекла да верује да је дошло до неспоразума у разговору између клијента и колеге из кол центра, када јој је речено да могу да јој исплате само последњу пензију у девизама, али не и заостале које није подизала.

Подсетимо, УНС је од надлежних тражио одговор на питање зашто је старијима од 65 година онемогућено да дођу до дела својих девизних уштеђевина и пензија у банкама? То је било питање пензионерке која је тражила помоћ у рубрици "Грађани траже да новинари питају".

Она је објаснила да јој је преко кол-центра ОТП банке речено да са девизног рачуна може подићи евре само ако дође у банку лично, а с обзиром на то да има више од 65 година подлеже забрани кретања.

Такође, речено јој је да ако новац жели да добије преко опуномоћеника или исплатом на кућну адресу, онда га може добити само у динарима.

„И Војвођанска банка има невероватан начин да пензионере спречи у покушају да дођу до свог новца. Кол-центар те банке, преко које примам део пензије из БиХ (120 евра месечно), информисао ме је да могу на кућну адресу добити само пензију за последњи месец, у еврима, али да не могу добити претходне пензије са тог рачуна. Речено ми је да одем у њихову банку у Београду (упркос 65+), па ће ми “можда” дати и моје остале пензије, али неће ми их дати посредством поште или преко опуномоћеника“, написала је она у обраћању УНС-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси