Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Српске рекламе на прекограничним каналима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

08. 02. 2024.

Аутор: Драгиша Ковачевић

Српске рекламе на прекограничним каналима

Готово да смо заборавили каква се прашина подигла пред усвајање медијских закона пре неколико месеци.

Опозиција је,  као и обично, оптуживала власт да се спремају нови медијски закони који ће уништити и угасити и оно мало медијских слобода у Србији.

Перјанице "слободних и независних медија", Нова С и Н1, одбиле су да у изборној кампањи продају рекламни простор на својим телевизијама јер су процениле да је много боље да 24 сата њихови медији воде изборну кампању него да то чине само у терминима који су за то предвиђени.

РЕМ је, као и обично, ћутао.

Коначно, усвојени су нови закони, али се суштински ништа није променило.

Телевизије у власништву Јунајтед групе, фиктивно регистроване у Луксембургу, и даље безочно крше законе за које су се својски бориле и залагале.

Једини који се огласио због кршења медијских закона, био је директор Телекома, Владимир Лучић.

Логично, годинама, највећи губитник био је баш Телеком Србија, који уплаћује највише новца у државну касу, али и домаће телевизије, јер оне РЕМ-у плаћају надокнаду за дозволе које им издаје.

Интересантно, ни један домаћи емитер није поставио питање регулатору због чега су дискриминисани у односу на канале у власништву Јунајтед групе.

Новац домаћих компанија намењен за оглашавање, годинама се сливао у касу телевизија које се налазе ван пореског и фискалног система Србије, које немају дозволу регулатора.

Изгледа да никоме није стало да грађанима објасни како Јунајтед група контунуирано крши законе. Тај силни новац одлази преко границе, а стечен је изигравањем домаћих закона, уместо да је усмерен у државни буџет.  

Тада би 1.800.000 пензионера имали веће пензије, биле би веће плате државним службеницима, не би се угасило на десетине локалних медија, било би више новца за путеве, болнице, образовање...

Ко је дозволио да се противзаконито годинама прекрајају програми на прекограничним каналима убацивањем српских реклама?

Ко и због чега толерише да Спорт клуб, Н1 и Нова С имају статус прекограничних телевизија, ако се зна да се емитују из Београда, а немају дозволу РЕМ-а?

Да ли је заиста РЕМ немоћан да то спречи или је моћнији од државе и дозвољава да ове телевизије и даље брутално заобилазе прописе и крше законе ове земље.

Ако би то обични грађани (и они који чврсто верују да су Н1 и Нова С објективне телевизије)  знали, било би им много јасније да ти канали не постоје само да би извештавали о актуелним догађајима, већ да би се сачувала та империја стечена кршењем домаћих закона и то по опробаном шаблону: свако указивање на кршење закона  представља се као угрожавање слободе изражавања и покушаја гашења независних медија.

Кад би се јавности саопштило колико је од 2006. године до данас, Србију коштало то што РЕМ дозвољава да се крше закони, сигуран сам да би и онима коју се куну  у "објективност" Н1 и Нове С, било јасније колико је украдених, "наших" пара отишло преко границе, уместо у државни буџет.

На питање новинара Нове С зашто не жели да гостује на тој телевизији, Вучић је пре неколико дана одговорио да му не пада на памет, јер су ти медији њега и његову породицу прогласили  криминалцима,  да је за Н1 и Нову С он фашиста и Хитлер.

Поред тих разлога које је набројао, који су сасвим оправдани, вероватно да их има још.

Уочљиво је да годинама председник, министри и државни функционери владајуће коалиције само дају изјаве и одговарају на питања новинара телевизија Н1 и Нове С, али нико никада од њих није гостовао на тим каналима.

Уколико би они гостовали на тим телевизијама, које у Србији немају дозволу регулатора, а нису ни прекограничне јер се не емитују у иностранству, па самим тим и не  реемитују у Србији, претпостављам да је управо то разлог одбијања гостовања, јер би својим доласком дали легитимитет овим пиратским каналима, који по важећем закону  нису легални.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси