Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  „Курир” поново покушава да купи „Политику”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

08. 10. 2015.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

„Курир” поново покушава да купи „Политику”

„Адрија медија група” (АМГ), компанија чији је главни медијски производ таблоид „Курир”, саопштила је јуче да је откупила права и потраживања која је имао немачки концерн ВАЦ (правни наследник је „Функе група”). Реч је о потраживањима која је немачки издавач имао у предузећима „Политика новине и магазини”, „Политика штампарија”, „Политика а. д.”, „Дневник Војводина прес” и „НИД Новости”. Председник АМГ Александар Родић у изјави коју је јуче упутио медијима најавио је да ће у „наредном периоду ући у процес реализације ових права и потраживања”.

Такође, Родић наводи и да ће у случају да АМГ оствари право власништва у било ком од наведених привредних друштава, тражити сагласност Комисије за заштиту конкуренције (КЗК).

Милоје Обрадовић, председник КЗК-а, позитивно је оценио најаву да ће се поштовати законски прописи, али је нагласио да ће „комисија ове догађаје пратити широм отворених очију”.

Будући да су неки медији јуче нетачно пренели вест да је АМГ купио наш дневни лист, редакција „Политике” дужна је да својим читаоцима и јавности објасни да овим није дошло до промене власничке структуре и куповине удела, већ да је АМГ купио само Вацова потраживања. Иначе, „Политика НМ” са бившим немачким сувласницима води судски спор пред судом у Есену управо због тих спорних потраживања. Судски процес је и даље у току. Немачки ВАЦ продао је свој удео у „Политици НМ” у лето 2012. године фирми „Ист медија група” из Москве, за коју је касније утврђено да је кћерка-фирма компаније „Фармаком” шабачког бизнисмена Мирослава Богићевића.

Ово није први пут да „Курир” покушава да купи „Политику”. Наиме, још 2011. године тадашњи функционер ЛДП-а Зоран Остојић оптужио је Демократску странку (ДС) како кришом намерава да откупи уделе ВАЦ-а у листовима „Политика”, „Вечерње новости” и „Дневник” и тиме успостави апсолутну контролу над утицајном штампом. У тој изјави Остојић је додао и да се као параван појављује „Курир”.

– Уговор са компанијом ВАЦ потписали су власник ’Курира’ Александар Родић и Душан Бјелопетровић, потпредседник „Курира инфо” и према актуелном информатору о раду Министарства правде, специјални саветник у том министарству – казао је тада Остојић.

Међутим, неколико дана касније је објављен први уговор у вези са куповином потраживања ВАЦ-а од „Политике”. Али потписник није био Александар Родић већ Давор Стојановић из Београда, заступник фирме „Артесано” из Никозије са Кипра. Ова фирма се доводи у везу са власником „Фармакома” Мирославом Богићевићем.

Тек након смене власти 2012. године, обелодањено је да иза московске фирме „Ист медија група”, која се појавила као купац 50 одсто Вацовог удела у „Политици”, стоји Мирослав Богићевић. Први део уговорене суме од четири милиона евра одмах је реализован, а остатак (700.000 евра) требало је да буде исплаћен у децембру 2014.

Да ли је до тога дошло – није познато, будући да је власник „Фармакома” тада био у притвору.

У међувремену Комисија за заштиту конкуренције казнила је „Ист медија групу” из Москве са 143.500 евра, јер јој није доставила тражене податке о куповини 50 удела у „Политици”.

Одлучено је да се цео предмет упути Државном правобранилаштву да би се испитала пуноважност овог купопродајног уговора, а у децембру комисија је донела одлуку да забрани „Ист медија групи” било какву продају удела док се поступак не оконча.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси