Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  Раја Родић: Није Фарма најгледанија зато што постоји Курир, већ зато што не постоји Политика!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

12. 10. 2015.

Аутор: Радисав Родић Извор: Курир

Раја Родић: Није Фарма најгледанија зато што постоји Курир, већ зато што не постоји Политика!

Поводом ауторског текста главне и одговорне уреднице Политике Љиљане Смајловић у том дневном листу, а поводом вести да је компанија АМГ купила сва права и потраживања од немачке Funke Medien Gruppe а према и у вези са компанијама Политика новине и магазини, Политика штампарија, Политика АД, Дневник Војводина Прес и НИД Новости из Београда, реаговао је оснивач дневног листа Курир Радисав Родић. Његов одговор преносимо у целости.

Поштована госпођо Смајловић,

Пошто сте погрешно схватили мој СМС, јер сте се као и обично, бавили формом а не суштином, осећам потребу да Вашим читаоцима и Вама лично разјасним шта сам хтео да кажем. Наиме, хтео сам да Вам кажем да престанете да игноришете и изврћете истину, да не употребим неку другу, како бисте Ви рекли, таблоидну реч, која би додуше била истинита.

Али, кога то брига. Вас истина не занима, већ "пристојност". Видите госпођо Смајловић, елементарна је непристојност не говорити истину, нарочито ако Вам је позната.

Ако Вам је била намера да ме Вашим уводником увредите, нисте успели. Инсинуација да ја као оснивач Курира репрезентујем неписмену, просту, непристојну Србију, а Ви неку другу, лепу, паметну, образовану, пристојну, нимало ме не вређа. Ја сам рођен пре 68 година у селу Рипањ, надомак Београда. Дакле, Србин сам и свим бићем припадам свом народу. Иза мене има више од 50 година приватног рада. Богатство сам стекао по свету, па и у Америци, а знам да Вам вредности које та земља промовише леже на срцу.

Ја сам се тамо доказао и по њиховим, западним мерилима и аршинима и постао успешан. Богатство које сам тако стекао 80-их година прошлог века донео сам у Србију. Док сам се ја у демократском и капиталистичком свету доказивао, Ви сте у сарајевском "Ослобођењу" ослобађали Југословене од капиталистичког зла. касније сте ослобађали Србе од Милошевића, а сада Србе од Срба. Оне напаћене од оних који мисле да су мање напаћени. Елиту која, нажалост, не постоји од руралне и примитивне руље која је већина. Како Ви кажете, пристојне од непристојних.

А не видите, драга госпођо, где је проблем?

Нису пристојни у мањини него се не чују. А знате зашто? Не због мене и Курира него због Вас. Није "Фарма" најгледанија зато што постоји Курир већ зато што не постоји Политика. Чијом заслугом, мојом или Вашом? Да је нисам ја можда свео на историјски најнижи тираж? Да нисам можда ја ВАЦ-у пре десет година продао српску традицију, или неко други, и коме то сада смета што опет српска кућа купује Политику. Да нисам ја можда задужио Политику за 60 милиона евра и ставио сву њену имовину под хипотеку.

Да ли ономе ко води бисер српског новинарства следују само права у виду велике плате и свих привилегија? Да ли он има неке обавезе? Да покаже резултат, на пример. А не да недостатак истог објасни тиме што је он јако паметан и несхваћен у овом примитивном и не пристојном свету. Судбина генија, илити Љиљане Смајловић.

 

Коментари (3)

Остави коментар
уто

13.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:00

Re: НЕЋЕ ПРОЋИ

"Одбраниће се и од Раје", записа један од коментатора, мислећи на одбрану "Политике" од особе која је осудјена и којој је забрањен реад,ако се не варам, шест година. Поштовани колега, овом оценом( све што сте рекли у вези са штампаријом, је апсолутно тачно ) сте дали значај лику који се потписује као Раја,а право име му је другачије, ваљда мисли да је време и да му се тепа, дајете му на значају. Па његова новина Курир је дно - дна новинарства, то је један приземни,анденграунд, билтен памфлета ,неукуса,блата и орања...Неће проћи,али и ако би евентуалмно покушао, па не би грађани Србије из оне пристојне,а не подземне Родићеве, , ћутали.Ово је подршка Политици,њеној уређивачкој Политици, њеним новинарима,аналитичарима,колумнистима које би та особа која се потписује као Раја хтео да претвори својом мутљавском политиком у глиб новинарство.

Одговори
пон

12.10.

2015.

Smederevac [нерегистровани] у 19:38

Alal vera!

Radisave, rode, svaka je na mestu! Ona je samo jedna od mnogih zaostalih g...na od propustenog 6. oktobra.

Одговори
пон

12.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:45

KO TE NE ZNA...

Ko ne zna Raju iz vremena "kupovine" štamparije "Glas", koja je prva počela sa radom u oslobođenom Beogradu ( posle II sv. rata), taj bi možda i poverovao u ono što danas piše. Ovo je priča za one, koji ga znaju, tek od kada je krenuo "Kurir" i to njen lepši deo. A to, da je uništio štampariju, koja je trebalo da postane muzej, da je poslove "radio" uglavno sa predstavnicima nama istočnog suseda, od čiji žutih tablica nisi mogao da prođeš Vlajkovićevom ulicom, to znamo mi, koji smo godinama štampali novine u toj štampariji. Da li se seća Raja, da su tu bile redakcije "Glasa osiguranika", "Duge", Praktične žene, stotinak novina privrednih društava.... Ne seća, a možda i ne zna. Naravno! Zna da je štampao Čedin pamflet, koj ga je preporučio za "druge poslove".
Oni koji znaju šta je ostalo po njegovom preuzimanju štamparije "Glas", oni mnogo više znaju od ovog teksta, za koji sam siguran, da ga nije Raja napisao. Možda i grešim. Možda je čovek u međuvremenu veoma, veoma napredovao.
Ovo nije odbrana ni Lj. Smajlović, ni "Politike".
Politika se odbranila od DOS,WAC, DS..
Odbraniće se i od Raje!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси