Насловна  |  Актуелно  |  Преписка Политике и Курира (2015)  |  „Политика” и непријатељско преузимање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

15. 10. 2015.

Аутор: Уредништво „Политике” Извор: Политика

„Политика” и непријатељско преузимање

„Политика” се последњих дана налази на жестоком удару још неидентификованог политичко-финансијског картела јер се јасно успротивила намери таблоида „Курир”, који по други пут покушава да, поред осталог, купи и најстарији лист на Балкану.

„Куриров” начин куповине налик је „непријатељском преузимању”, а не пословној трансакцији. Ваљда по оној истој логици по којој журнализам у „Куриру” више личи на „разбојништво по перу” него на новинарство – у духу сто година старог, али бесмртног поређења „Политикиног” аутора Јована Дучића.

У кампањи која је започела простачким СМС-ом оснивача „Курира” Раје Родића, правоснажно осуђеног на две године затвора и шест година забране обављања свих дужности у вези са располагањем, управљањем и коришћењем туђе имовине, доминира теза да је „Политика” тобож на „буџетским јаслама” и државној помоћи и да су запослени нека врста државних чиновника који плате добијају из буџета државе Србије.

Ништа није даље од истине. Лист „Политика” не финансира се из буџета већ се издржава искључиво од сопствених прихода и живи од својих читалаца. Не зависи ни од тајкуна ни од државе јер од њих не добија паре. Од 2009. године компанија ПНМ, која издаје наш лист, није узела ниједан кредит нити било какву позајмицу. ПНМ уредно плаћа порезе и измирује све своје обавезе према добављачима, а „Политика” је уједно и можда једина медијска кућа у Србији која годинама редовно и на време исплаћује зараде и сва друга давања запосленима. Од 2010. сваке године је позитивна према ЕБИТДА (скраћеница која у међународном рачуноводству означава резултат из оперативног пословања). СИД банка и Аустрија банка дале су ПНМ-у највиши рејтинг за осигурање пословних трансакција, као јединој кући у Србији са високим рејтингом пословања.

Људи који раде у „Политици” с поносом говоре о традицији нашег листа, али је сасвим могуће да власници „Курира” мисле да је историја „Политике” сувише монотона јер више од 111 година послујемо под само једним именом. То мора да је јако досадно за људе који ни сами више не знају колико су фирми основали или угасили како би избегли плаћање пореза, радника, добављача и огромних судских казни.

„Политика” зато захтева од истражних органа да темељно испитају пословање и наше куће, али и тих такозваних шампиона медијског предузетништва који су сами угасили више медијских предузећа него што је у Београду последњих деценија излазило новина. Будући да смо уверени да Раја и његова деца имају кураж за ситне сплетке али не и способност да сами преузму компанију попут „Политике”, сматрамо да су државни органи дужни да објасне који су политички и финансијски моћници изабрали Родиће за своје подизвођаче.

Јер овде није реч ни о бизнису, ни о слободном тржишту, већ о кршењу читавог низа закона и прописа ове земље.

 

Коментари (4)

Остави коментар
пет

16.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:19

moram da pitam

A zasto bi Politika bila izuzeta od divlje raspodaje svega u Srbiji? Hteli ste kapitalizam, gospodo, duvali ste u pistaljke i lupali u serpe, a sada uzivajte.

Одговори
пет

16.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:21

Svrati bato

Neka je ova priča o poslovnim rezultatima Politike i tačna,ali je još tačnije da bi ukoliko bi se Rodići uselili u ovu najstariju i najugledniju medijsku kuću u Srbiji, to bio definitivni poraz srpskog novinarstva.Raja Rodić je sa sinovima već napravio toliku štetu i novinarstvu i državi da ga treba saterati u onu njegovu kafančinu pod imenom "Svrati bato" da od nje živi i zarađuje.Jer ono što Rodići decenijama rade i novinarstvu i državi je nedopustivo žmurenje i pred pravdom i pred zakonima ove zemlje po kojoj inače haraju njima slični!

Одговори
чет

15.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 21:05

Gubitak

Proslu poslovnu godinu PNM je zavrsila sa gubitkom od 160 miliona dinara, plus gubitak zavisnog preduzeca Politika Stamparija od 100 miliona dinara. To su podaci iz zavrsnog racuna. Znaci, nije istina da kuca od 2010. godine posluje svake godine pozitivno. Urednistvo Politike duzno je da se zbog ove neistine izvini citaocima. Ako je neistina plod dezinformacije poslovodstva, onda je urednistvo duzno da javno pozove poslovodstvo da podnese ostavku. Ako je urednistvo namerno obmanulo javnost, onda bi i samo moralo da podnese ostavku. Iskreno se nadam da je bilo obmanuto i da ce imati snage da ucini sto dolikuje casnim novinarima.

Одговори
чет

15.10.

2015.

Goran [нерегистровани] у 14:02

A plata?

Dosta vise o Politici svaki dan. Ljiljana Smajlovic i Uns su bili za divljacku privatizaciju svih lokalnih i regionalnih medija. Sada kada isti takvi "investitori" zele da kupe Politiku sada je odjednom problem. Ali ne kaze se dzabe ko drugom jamu kopa sam u nju upada. Uzgred, kolika je plata celnicima Politike?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси