Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Заинтересовани на различитим таласним дужинама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

14. 08. 2015.

Аутор: Слађана Новосел Извор: Данас

Данас јавно надметање за Регионалну РТВ Нови Пазар

Заинтересовани на различитим таласним дужинама

Јавно предузеће за информисање „Нови Пазар“ (Регионална РТВ Нови Пазар), ако буду испуњени сви услови и отклоњени недостаци, требало би да добије новог власника.

Почетна цена за овај медији, чији оснивач је град Нови Пазар, је 89.347 евра. Нови власник добиће технику, опрему, дозволу за емитовање програма, дозволу за регионалну фреквенцију, педесетак запослених, али и блокиран рачун за 14 милиона динара и 19 судских процеса вредних 21 милион динара (накнада штете, топли оброк и превоз за раднике). Зграда у којој је смештена РТВ Нови Пазар власништво је града и није предмет продаје. За куповину су заинтересовани конзорцијум на чијем челу је актуелни директор Регионалне РТВ Нови Пазар Денис Маврић и Мухамед Зукорлић, брат муфтије санџачког Муамера Зукорлића.

Ова приватизација је топ тема у граду. Пре недељу дана продаја је одложена, како је саопштено „због техничке грешке у личним документима једног од чланова конзорцијума“ и остављен је рок до јуче да се то исправи. Одлагање јавног надметања, код челника локалне самоуправе и лидера бошњачких партија које партиципирају у градској власти, изазвало је бројне сумње, али је и распламсало међусобне оптужбе заинтересованих страна. Потежу се документа из судских и полицијских архива, најављују кривичне пријаве. Ниједна приватизација у овом граду, а већина их је завршена неславно, није изазвала толико буке као ова. Приватизациона тема постала је отворено политичка.

Зукорлић је Агенцији за приватизацију и Полицијској управи Нови Пазар пријавио Маврића „да је скривао податке о стварној вредности предузећа како би се негативно утицало на могуће заинтересоване купце“ (пријављено је више запослених него што их има, на списку имовине не налазе се аутомобил и зграда у којој се налази РТВ Нови Пазар). Маврић је узвратио подношењем кривичне пријаве“ за изношење лажних информација“, али и медијима доставио документацију која, како тврди, доказује да је Зукорлић у Босни кажњаван „за неовлашћено ношење оружја, за неплаћање закупа за објекат који је користио и за неплаћање алиментације бившој супрузи“. Маврић је, чак, доставио и мејл којим бивша супруга Мухамеда Зукорлића доказује да против њега „Кантонални центар за социјални рад Сарајево води спор, а односи се на непоштовање судске пресуде о издржавању малолетне деце. Увидом у податке службе социјалне заштите опћине Ново Сарајево, именовани је доставио потврду да је запосленик ИЗ у Србији као техничко лице са месечном платом у износу око 150 еура“. Кривичну пријаву против Зукорлића најављује и члан конзорцијума и помоћник новопазарског градоначелника Музафер Драголовчанин (код чијег презимена је установљена техничка грешка) „због неовлашћеног прикупљања личних података, нарушавања пословног угледа и кредитне способности, повреде тајности поступка и увреде“.

Градска власт иза потенцијалног купца Зукорлића види његовог брата муфтију који се, како тврде, „намерачио“ на зграду у којој се налази овај медији. Новопазарски градоначелник Мехо Махмутовић, на конференцији за новинаре, био је јасан да „зграда није предмет приватизације, нити ће бити“.

- Обавештени смо да породица Зукорлић нуди зграду људима од којих тражи паре за приватизацију. Зграда је сада под заштитом приватног обезбеђења и било ко да купи РТВ, мораће да је напусти, нагласио је Махмутовић и додао да планирају да у ту зграду сместе управе градских јавних предузећа.

Махмутовић и његова Санџачка демократска партија (СДП) најавили су да ће, од надлежних служби, затражити да испитају порекло имовине браће Зукорлић. Председник Странке за Санџак (СЗС) Февзија Мурић новинарима је рекао да ће и његова партија тражити од домаћих и међународних институција да испитају „њихово учешће у куповини и ако успеју да дођу до ове медијске куће да се уговор развргне“. Мурић истиче да није јасно „да ли Муамер Зукорлић у политичком суноврату покушава да контролом медија настоји да промени мишљење грађана или да медијским манипулацијама покушава да извуче политичку или личну корист“. Санџачка народна партија (СНП) Мирсада Ђерлека саопштила је да „будно прати дешавања“ и оцењује да „Агенција за приватизацију директно утиче на приватизацију“ и да је потенцијални купац Зукорлић „смишљена акција његовог утицајног брата, који жели да успостави апсолутни медијски мрак у Новом Пазару и Санџаку“.

Огласила се и невладина организација Академска иницијатива „Форум 10“ и изражава забринутост „у погледу регуларности процеса приватизације и могућих последица по стање у медијима и медијске слободе, као и у погледу доступности информација од значаја за грађане Санџака у будућности“. „Започети процес приватизације, у атмосфери у којој до сада протиче, указује на велику могућност да интереси радника ове ТВ и свих грађана Санџака буду гурнути у страну и да у одређеном сценарију хомогенизује медијску слику Санџака и уведе медијско једноумље и једностраност и потпуну контролу медија у Санџаку“, наводи се у саопштењу ове НВО и позивају се надлежни органи да обезбеде регуларност приватизације и на тај начин спрече да „појединци или одређене интересне групе преузму потпуну контролу над медијском сценом у Санџаку“.

У међувремену, конзорцију је саопштио да им се прикључило још двадесетак привредника из Новог Пазара, Санџака и дијаспоре јер „желе да зауставе медијски мрак који би завладао у Санџаку“ .

БКЗ осуђује градоначелника

Бошњачка културна заједница „са гнушањем одбацује и најоштрије осуђује хистерично понашање градоначелника Новог Пазара Меха Махмутовића који својим изјавама пуним мржње и увреда ових дана перманентно узнемирава новопазарску и ширу јавност“. У саопштењу БКЗ истиче да није разумљиво зашто се градоначелник Махмутовић боји легалне приватизације Регионалне телевизије. „Закон је обавезао државу да приватизује државне медије баш из разлога да политичари и властодршци не би утјецали на те медије. С којим правом градоначелник, као саставни дио државне извршне власти, јасно, гласно, дрско и арогантно јавно стаје на страну једног од потенцијалних купаца обрушавајући се гнусним лажима, потворама и увредама на другог потенцијалног купца. Закон о приватизацији јасно гарантује једнакост купцима у аукцијском надметању и строго забрањује преферирање једног купца“, саопштава БКЗ, чији је један од оснивача муфтија Зукорлић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси