Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  Трећи круг продаје шанса за опстанак Радио Суботице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

03. 10. 2015.

Аутор: Б. Вучковић Извор: Блиц

Трећи круг продаје шанса за опстанак Радио Суботице

Радио Суботица нашао се пред гашењем пошто није било заинтересованих купаца у два круга продаје капитала.

 

У првом кругу продаје капитала почетна цена била је 40.000 евра, у другом 28.000 евра, а за трећи круг закон дозвољава цену нижу за једну трећину, а то је 13.500 евра. Иако није било заинтересованих купаца за суботички радио, јединствена програмска шема са емисијама на језицима мањина, устаљен рад 47 година и пословање без дугова довољан су основ да град и држава форсирају трећи круг, надају се запослени.

- Присиљени смо да користимо последњу законску могућност, да створимо услове за трећи круг продаје, што је много боље него да пустимо да скоро 50 година улагања оде у ликвидацију или стечај. Услов за нови покушај је да Скупштина по хитном поступку донесе одлуку о почетној цени и упути је Агенцији за приватизацију, мада у случају радија није цена одвраћала купце, већ је у питању трошак који би купац имао наредних пет година и који је месечно око 30.000 евра. То је неисплативо, као да сте поклонили некоме градску расвету - каже Љубиша Степановић, директор Радио Суботице.

Степановић сматра да је проблем одавно могао бити решен формирањем конзорцијума у коме би било најмање 10.000 људи који би уложили по 1.000 динара и створили почетни капитал.

- Ако нема купца, морамо да га створимо, иницирамо. То је већ требало бити урађено. Сигурно имамо потенцијал у граду, људе, који би уложили по хиљадарку да спасу свој јавни сервис. Моја идеја је да се након тога средства обезбеде месечном претплатом која би била испод минималне цене рада, око 80 динара. Функционисали би и били свима на услузи, али је велико питање да ли некоме ко доноси капиталне одлуке у овом граду то одговара - каже Степановић.

После објаве да у другом кругу није било купаца запослени су се једногласно одлучили за социјални програм.

Бајић: Гашење атак на права мањина

Мирко Бајић, заменик председника Скупштине града и председник ИО Националног савета Буњеваца, каже за „Блиц“ да онај ко сада буде хтео да купи радио купује само станицу, нема терет запослених.

„Треба обавезно ући у трећи круг. Купац сада може организовати програм по својој мери без терета 40 људи. Моја сугестија је да се направи конзорцијум од представника за информисање на језицима националних заједница, српском, мађарском, хрватском, немачком и буњевачком језику, и да они имају обавезу да у складу са потребама обезбеде јавни сервис који би се опстајао пројектним финансирањем. Гашење овог радија је атак на права мањина“, закључује Бајић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси