Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Ко гаси „Наш глас“ из Смедерева и Радио Пожаревац?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

20. 10. 2015.

Извор: УНС

Ко гаси „Наш глас“ из Смедерева и Радио Пожаревац?

Други круг приватизације новинско издавачког друштва „Наш глас“ из Смедерева проглашен је неуспешним, док за Радио Пожаревац није ни расписан Јавни позив за други круг, иако је Скупштина града донела одлуку и одредила цену на трећину процењене вредности капитала.

„Агенција за приватизацију је прогласила приватизацију нашег недељника неуспешном јер је физичко лице послало писмо о заинтересованости у петак, 16. октобра у 21 час и 52 минута, а рок за подношење пријава је био до 15:00 часова. У понедељак је поновио захтев са свим подацима предвиђеним за физичка лица. Руководилац пројекта направио је нацрт измене Јавног позива како би нам продужили рок, а руководство га није прихватило, већ се определило да аукцију прогласи неуспешном иако су постојале законске претпоставке за измену – продужетак Јавног позива“, рекао је за УНС директор Нашег гласа Горо Реџић.

Реџић је додао да је одмах реаговао траживши објашњење од Агенције за приватизацију, али га није добио и уколико буде потребе, обратиће се и Влади Републике Србије.

У овом новинско-издавачком предузећу има девет запослених, нико није узео отпремнине нити има право на бесплатне акције.

„Били смо приватизовани 2009. године, али тадашњи власник није уплатио последње две рате и приватизација је пропала. Функционишемо 63 године као нематеријално културно добро Смедерева и не знам коме је у интересу да практично убије Наш глас“, закључио је Горо Реџић.

За Радио Пожаревац Агенција није ни расписала Јавни позив за други круг приватизације, за разлику од осталих медија, а нисмо добили одговор зашто је дошло до оваквог „пропуста“ који ће Радио Пожаревац, по свему судећи, довести до гашења.

Поред тога, ова медијска кућа већ неколико месеци има проблема са финансирањем. Од 30. јуна нису добили плате од општине која има обавезу да их финансира до 31. октобра па су принуђени да позајмљују новац. Сада чекају седницу скупштине која би требало да се одржи следеће недеље на којој ће се усвојити ребаланс буџета како би вратили позајмљени новац.

Директор Радија Пожаревац Светомир Мирковић за УНС је изјавио да не зна зашто није расписан други Јавни позив за приватизацију овог радија, као ни шта ће сада бити са њима.

УНС је покушао да ступи у контакт са градоначелником Пожаревца Миомиром Илићем како би нам објаснио шта се дешава са Радиом Пожаревац, али није нашао времена за разговор са нама о овој теми.

У Радију Пожаревац било је 17 запослених, а 12 од њих је узело отпремнину и напустило медиј. Остало је 5 радника који су емитовање програма свели на минимум, а нико од њих нема право на бесплатне акције.

Подсећамо, рок за окончање приватизације медија је 31. октобар. 

Нове власнике је до сада добило 35 од 50 медија за које је Агенција за приватизацију расписала Јавне позиве.

Капитал медија који до краја октобра не буде приватизован, припашће запосленима без накнаде или ће ти медији бити угашени.

Агенција за приватизацију је са новим власницима до сада потписала деветнаест Уговора о продаји медија.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси