Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  ЛАФ: Отклонити сумње у вези с приватизацијом Нишке телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

15. 11. 2015.

Извор: Бета

ЛАФ: Отклонити сумње у вези с приватизацијом Нишке телевизије

Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) позвао је данас надлежне државне органе да провере све релевантне податке у вези с приватизацијом Нишке телевизије (НТВ), јединог електронског медија чији је оснивач град Ниш, како би се отклониле сумње у евентуалне незаконитости у том процесу.

 

"Без намере да се бави прејудицирањем, ЛАФ сматра да је веома значајно да се разјасне све контроверзе везане за јавну аукцију за продају капитала НТВ, међу којима и сумње у дискриминацију понуђача", наведено је у саопштењу ЛАФ¬а.

У тој организацији подсетили су да је на недавној јавној аукцији 100 одсто капитала НТВ купио конзорцијум који чине нишки дневни лист Народне новине и физичко лице Слађана Остојић.

"Министарство привреде претходно је одбило као неоснован приговор једног од понуђача, Александра Живадиновића, а да се није упустило у садржину приговора", додали су из форума.

У саопштењу су објаснили да је Живадиновић је у приговору Министарству изразио сумњу у валидност оверене изјаве власника Народних новина Видосава Радомировића, у којој се тврди да се те новине као правно лице "у целини или делом не финансирају из јавних прихода".

Представници ЛАФ-а подсетили су да изјаву ове садржине даје сваки понудјач који има својство правног лица јер Закон о јавном информисању и медијима, као и Упутство за понудјаче, не дозвољавају да у приватизацији медија учествују "правна лица која се у целини или делом финансирају из јавних прихода".

"Живадиновић је у свом приговору навео да су Народне новине непосредно пред приватизацију НТВ, на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, добиле 14.850.000 динара из градског буџета", додали су.

Како су навели, Народне новине су према изводима из Управе за трезор, као и уговорима, решењима и другим актима, од 2009. године добијале значајна средства по разним основама из градског и општинских буџета или из градских јавних предузећа и установа.

"Власник Народних новина јавно је негирао да вишегодишње уплате буџетског новца представљају финансирање из јавних прихода, што би тај лист законски онемогућило да буде купац медија, и оценио да је реч о средствима која су новине 'зарадиле кроз пружање услуга у оквиру своје делатности'", саопштио је ЛАФ.

Они су додали и да је институционално разрешење спорења да ли су у куповини НТВ осим капитала чланова Конзорцијума коришћени и јавни приходи, односно новац градјана, изузетно важно са аспекта законитости и поштовања етичких принципа у јавним пословима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси