Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Апел дела запослених у Танјугу којима је ускраћено право на рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

24. 11. 2015.

Извор: Део запослених у Танјугу

Апел дела запослених у Танјугу којима је ускраћено право на рад

Апелујемо на владу Србије и Министарство културе и информисања да заустави самовољу директорке Танјуга Бранке Ђукић која крши закон и права запослених у спровођењу владине Одлуке о правним последицама неуспеле приватизације националне новинске агенције и поступку њеног гашења.

 

Подсећамо да је Б. Ђукић од свих запослених 6. новембра тражила да наставе да раде уз још већа залагања и тако омогуће да Танјуг опстане као приватна агенција у смањеном обиму, а да ће сви бити плаћени за свој рад, док ће они чија се радна места гасе добити отпремнине.      

Међутим, Б. Ђукић је 16. новембра обавестила Уређивачки колегијум да Танјуг више не постоји и, кршећи своја обећања, незаконито половини запослених ускратила право на рад, укинула радне налоге, наредила да се с портирнице уклони књига са виденцијом долазака на посао, а 23. новембра и забранила улаз у зграду.     

С другом половином запослених, међу којима је већина послушних и подобних које је без јавног конкурса запослила, Б. Ђукић је 21. новембра одржала састанак на коме је саопштила да Танјуг више не постоји и да сада раде за нову, пилот фирму.   

Објаснила је да ће то бити приватна национална агенција, да ће сви запослени добити отпремнине, а да ће они за рад у поступку гашења Танјуга добити накнаде.     

Са запосленима,које је одабрала по властитом нахођењу, Б.Ђукић је данас почела да потписује уговоре о делу за новембар месец.

Сада је сасвим јасно, да је Б. Ђукић обмањивала јавност, када је тврдила да је на послу задржала само запослене који нису користили годишњи одмор, а и с којим циљем је правила списак запослених којима је незаконито ускратила право на рад.     

Одлуком Владе која је објављена у Службеном гласнику 5. новембра 2015. године директорка Танјуга је овлашћена да спроведе поступак гашења Танјуга и да за тај посао ангажује одређен број извршилаца по уговору о делу.    

За тај посао могу бити ангажовани стручњаци за правне и финансијске послове, а не новинари и други запослени у продукцији и емитовању вести и информација.        Дакле, јасно је да Б. Ђукић крши и злоупотребљава одлуку владе и део запослених ангажује за рад у некој новој, приватној фирми, за сад непознатог власника, и то под именом Танјуга, а делу запослених покушава да ускрати посао и накнаде за месец новембар. Очигледно је и да је »употребила« део запослених да би за неку нову фирму сачувала старе Танјугове комитенте.     

Како Б. Ђукић није одлуком владе овлашћена за формирање нове агенције, већ гашењеТанјуга и то у складу са законом, постављајају се следећа питања:  

На основу које и чије одлуке Б. Ђукић формира нову агенцију у јеку гашења Танјуга? Како запослени са опремом и под кровом Танјуга могу да раде за неку нову,нерегистровану фирму?

Како Б. Ђукић може да ускрати право на рад и накнаду замесец новембар половини запослених, што им по закону припада у процесу гашењапредузећа?     

Зато апелујемона надлежне институције да спрече самовољу Б. Ђукић, кршење закона и владинеодлуке о поступку гашења Танјуга, а тиме и кршење права запослених, њиховудикриминацију и недостојно унижавање.           

У име половине запослених у Танјугу којима је ускраћено право на рад:   
Председник и потпредседник Синдиката Танјуга »Независност« Татјана Његомир и Бранислава Станишић

Коментари (5)

Остави коментар
чет

26.11.

2015.

BIVŠA [нерегистровани] у 04:00

PLAČE MI SE

Ne odustajte drugari! Tome treba stati na put i to što pre. Na žalost, moja podrška je samo moralna. POZDRAV.

Одговори
сре

25.11.

2015.

Rodoljub [нерегистровани] у 23:33

Re: NIŠTA NOVO

Gospođa Branka Djukić je tipičan primerak političkog konvertitstva , bahatog ponašanja i neprofesionalizma. Zbog takvih smo, nažalost, pored ostalog, i došlu u ovu nedođiju u kojoj se kao društvo i država nalazimo. Oni su spremni na sve, ne može im niko ništa, pa se i ne treba čuditi šta su sve spremni da urade, bolje reći da upropaste.

Одговори
сре

25.11.

2015.

M [нерегистровани] у 21:25

Pakao

Radila sam sa Brankom Djukić i mogu samo da kazem da je ona sama sebi najveća antireklama. "Ko je nju poznavao, ni pakao mu nece teško pasti". Sve što se dešava sa Tajugom je slika i prilika situacije u državi i posledica jedne nesposobne i nestručne vlasti.

Одговори
сре

25.11.

2015.

vesna anonymous [нерегистровани] у 08:04

pokvareni

nisu najgluplji nego najpokvareniji kao i ona, pa su se našli u istom interesu

Одговори
уто

24.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 20:56

skandal

Ta B.Djukic je prvo preveslala DSS, zatim DS a ovi sada su joj trece musterije - izgleda najglupplje. Oni ce joj besplatno pokloniti njenu privatnu firmu Tanjug.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси