Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Зашто у Агенцији за приватизацију не желе да потпишу нова Решења о преносу капитала запосленима у медијима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

25. 11. 2015.

Извор: УНС

Зашто у Агенцији за приватизацију не желе да потпишу нова Решења о преносу капитала запосленима у медијима?

Како Удружење новинара Србије (УНС) незванично сазнаје, у Агенцији за приватизацију спремна су нова Решења за пренос капитала без накнаде за запослене у РТВ Врање и ТВ Смедерево. Међутим, по информацијама које је УНС добио, руководиоци Агенције оклевају да их потпишу.

 

На питања УНС-а да ли је тачно да су спремна нова Решења, али да руководиоци који су за то надлежни не желе да их потпишу и шта је разлог одбијању да поступе по налогу Министарства привреде, из Агенције за приватизацију ни после два дана нису одговорили, иако су питања примили и навели да ће до данас одговорити.

Подсећамо, Агенција за приватизацију доставила је пре више од два и по месеца запосленима у РТВ Врање Решење о расподели капитала без накнаде, којим је, уместо да пренесе сав капитал без накнаде на име 16 новинара и медијских радника РТВ Врање, две трећине капитала ове медијске куће вратила државном Акционарском фонду ради даље продаје, што није у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Агенција за приватизацију је, уместо по Закону о јавном информисању и медијима, капитал без накнаде запосленима поделила у складу са, како су рекли, Законом о приватизацији.

УНС је тада истакао да  је Агенција за приватизацију, дајући предност Закону о приватизацији над Законом о јавном информисању и медијима, обманула медијску заједницу и поништила реултате пет година борбе за медијску реформу и увођење европских стандарда у медијску сферу.

Министарство културе и информисања такође сматра да Агенција за приватизацију, када је реч о преносу капитала без накнаде запосленима у медијима за које није расписан јавни позив или није успела продаја, није поступила у складу са Законом.

Након реакције јавности, Министарство привреде увело је надзор над радом Агенције за приватизацију.

На основу истраживања УНС-а, од 23 медија за која Агенција за приватизацију није расписала Јавни позив за продају, 11 ће моћи да се приватизује методом преноса капитала без накнаде на запослене. Осим РТВ Врање и ТВ Смедерева, то су: Информативни центар Тутин, РТВ Општине Ковачица, Информативно јавно предузеће Прешево, РТВ Врњачка Бања, Радио Зрењанин, РТВ Бор, Радио Кикинда, Радио Суботица и Радио Лазаревац.

Медији који желе пренос капитала без накнаде трпе штету јер им се оспорава право на пројектно суфинансирање, имају додатне трошкове пословања јер су и даље, кривицом Агенције, у статусу јавног предузећа, а притом немају право ни на финансирање из јавних извора.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

25.11.

2015.

Pedja [нерегистровани] у 22:22

Bor

Ko je lud da potpiše i odgovara za neznanje i nekompetentnost Saše Mirkovica i Ivana Tasovca? Pa da li ste svesni da ko to potpiše automatski rezerviše i mesto u zatvoru? Zašto je morala da se sprovede ovakva divljačka privatizacija u roku od nekoliko meseci?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси