Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Повереник поништио решење ПУ у Крушевцу да УНС-у не достави податке о кривичним делима Радоице Милосављевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 02. 2016.

Извор: УНС

Повереник поништио решење ПУ у Крушевцу да УНС-у не достави податке о кривичним делима Радоице Милосављевића

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поништио је 29. јануара одлуку ПУ у Крушевцу да Удружењу новинара Србије (УНС) не достави информације о кривичним делима Радоице Милосављевића, купца 8 медија, и предмет вратио на поновни поступак.

Решењем ПУ у Крушевцу од 13. октобра одбијен је захтев УНС-а за приступ информацијама о уверењу број 235-1/1828/15, тј. о томе да ли је Радоица Милосављевић осуђиван, за која кривична дела, као и податке о казни, условној осуди, судској опомени, ослобађању од казне и правним последицама пресуде.

Увeрење број 235-1/1828/15 издато је Милосављевићу на лични захтев, а било му је потребно за учешће у приватизацији медија. Из овог решења није се са сигурношћу могло утврдити која су кривична дела у питању, као ни која је казна за њих прописана.

ПУ у Крушевцу, на УНС-ов захтев одговорила је да не може доставити тражене податке, у складу са чланом 14. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, зато што „лице чији се подаци треже није дало пристанак, нити постоји законски основ за давање података из казнене евиденције, те да налази да интерес заштите података о личности и заштите грађана од неовлашћеног коришћења и обраде њихових личних података и података који задиру у њихов приватан живот претеже над интересом тражиоца да му се тражени подаци учине доступним“.

У жалби коју је упутио Поверенику, УНС је навео да је „Радоица Милосављевић купио 8 медија и да због тога постоји појачан интерес јавности да зна да ли је он имао право да учествује у приватизацији“.

У одговору на жалбу УНС-а упућену Поверенику, ПУ у Крушевцу је навела да се из уверења може утврдити која су кривична дела у питању, као и да оно садржи све законом прописане податке.

Повереник је, међутим, у решењу ипак истакао да је „увидом у документацију утврђено да уверење издато Милосављевићу не садржи све законом прописане подаке, а посебно да се из њега не види која су кривична дела у питању јер није наведен Кривични законик по коме је осуда за наведена дела изречена, с обзиром на то да се КЗ током година мењао, као и да у њему нема података и изреченој казни и издржавању казне“.

У истом решењу, Повереник је навео да налази да је ПУ у Крушевцу „погрешила када је одлучила да одбије захтев позивајући се на члан 14. Закона о слободном приступу информацијама, а да претходно није утврдила све чињенице од значаја за доношење одлуке. Орган није утврдио које све информације је УНС тражио, као и да ли су у овом случају испуњени услови за  примену изузетака од члана 14. Закона, с обзиром на то да је уверење о осуђиваности Радоице Милосављевића у поступку приватизације достављено као доказ испуњености услова за учешће у овом процесу“.

Повереник је наложио ПУ у Крушевцу да утврди све чињенице пре доношења одлуке, да утврди за која кривична дела је Радоица Милосављевић био осуђиван и да ли постоје услови за ограничење слободног приступа информацијама од јавног значаја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси