Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

09. 02. 2016.

Аутор: Д. Новковић Извор: Вечерње новости

Етар пун неизвесности

Агонија регионалног Радио Пожаревца почела је од прошлогодишње неуспеле продаје, а с обзиром на то да му је будућност била неизвесна и реално му је претило гашење - из фирме је, уз отпремнине, отишло 13 запослених.

Остало је још њих петоро, који од новембра не примају плате, али се још боре за опстанак и наставак пословања. Новинар и директор Светомир Мирковић каже да су пронашли решење за наставак рада, који је могућ ако се региструју као удружење грађана "Радио Пожаревац", које би било наследник угашеног медија.

- Једна од могућности била је и та да нам се поделе акције радницима, али је то отпало јер смо акције већ добили за друга јавна предузећа.

Ипак, то нас није превише погодило јер нама није битно власништво, већ само пословање, а за оснивање удружења нам је потребна помоћ Скупштина Ирадапрецизира Мирковић, напомињући да би  тако могли да  конкуришу за средства из фондова Европске уније, а као акционарско друштво на то не би имали право.

Иначе, Радио Пожаревац нема свој пословни простор, већ се налази у згради која је реституцијом враћена власницима. И, можда је управо то околност због које приватизација није успела, иако се процењена вредност кретала око 32.000 евра.

- Ценећи ово што радимо, власници зграде су нам омогућили да на истој адреси останемо још једну годину - каже Мирковић, подсећајући на то да Радио Пожаревац постоји већ 40 година и један је од највећих у Србији, с обзиром на то да "покрива" подручје три округа: Браничевског, Подунавског и Јужнобанатског.

Има и фреквенцију -106,2 МХз - која му је додељена све до 2018. - уз сву потребну техничку опрему и богату архиву од око 30.000 носача звука: од грамофонских плоча до магнетофонских трака. Зато преостали запослени и не намеравају да одустану од спасавања Радио Пожаревца.

- Ако би нам град помогао да испоштујемо законску процедуру, наш опстанак би и њему значио, јер код нас може да пребаци вишак запослених из јавног сектора, да ти људи не би остали без посла - тврди Мирковић, објашњавајући да Радио Пожаревцу недостају кадрови.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

11.02.

2016.

Tamara [нерегистровани] у 00:57

podrska

trebalo bi da svi nekako pomognemo kolegama da zadrze svoj radio i nastave da rade svoj posao Svaka cast kolegama. zasluzuju pomoc i svaku pohvalu
Tamara

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси