Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Усвојено аутентично тумачење одредби о подели акција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

12. 02. 2016.

Извор: Танјуг

Усвојено аутентично тумачење одредби о подели акција

Скупштина Србије усвојила је данас аутентично тумачење Закона о јавном информисању и медијима, како би се разрешиле недоумице у начину преношења власништва над акцијама издавача који је у целини или претежном делу у јавној својини.

У том акту се каже да одредбе члана 142. треба разумети тако да у поступку преноса капитала издавача медија запосленима без накнаде запослени остварују право на пренос капитала за који није објављен јавни позив за продају, односно капитала који није продат, на начин да се то изврши у целости, без ограничења који се односи на укупну номиналну вредност за сваку пуну годину радног стажа у радном односу, али највише за 35 година проведених у радном односу код тог издавача медија.

Важећи правни прописи који се односе на пренос капитала без накнаде запосленима код издавача медија предвиђају да запослени имају право на пренос бесплатних акција за сваку пуну годину проведену у радном односу код тог издавача медија, те да се право на пренос бесплатних акција може остварити највише за 35 година проведених у радном односу код тог издавача медија.

Аутентично тумачење предложила је СНС, а у њему се указује да постоје недоумице око тога шта се сматра адекватном применом одредби овог закона које се односе на пренос капитала без накнаде запосленима код издавача медија, а самим тим и недоумице у начину преношења власништва над акцијама издавача који је у целини или претежном делу у јавној својини.

Те недоумице су, како се наводи, изазвале и преко 10 конкретних спорних преноса власништва у пракси, међу којима је и случај Регионалне РТВ Врање, где је дошло и до покретања управног спора.

Објашњава се и да се у пракси поставила дилема да ли у случајевима када долази до обуставе поступка продаје капитала медија капитал који се преноси запосленима представља целокупан капитал медија без номиналних ограничења регулисаних одредбама Закона о приватизацији, како на такву примену сугерише члан 142. Закона о јавном информисању и медијима и прописују важећи правни прописи Србије који се односе на пренос капитала без накнаде запсленима код издавача медија.

Из тога, каже се даље, произилази да је интенција законодавца била и да у овом случају направи изузетак од примене правила прописаног Законом о приватизацији као прописа којим је уређен услов и поступак промене власништва друштвеног и јавног капитала и имовине.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

22.02.

2016.

mr.Milica Stojković [нерегистровани] у 20:43

PODELA AKCIJA u RTSu

Ne razumem zašto ne objavljujetze moj komentar o podeli besplatnih akcija i onima koji su stvorili današnji kapital RTSa odbijanjem od ličnih dohodaka zaposlenih a takvih je danas malo u životu. .Nisu za to zaslužni današnji zaposleni novinari u RTSu,oni su od nas nasledili zgrade u Takovskoj,Košutnjaku, Aberdarevoj,studija, predajnike, repetitore.
Ne razumem UNS da nas, koji smo nešto stvorili ,ne štiti .Nisu svi mediji naslednici nekoga, mnogi mediji su nastali u ovom veku

Одговори
пет

12.02.

2016.

Rasa [нерегистровани] у 20:33

RT Kragujevac?

Sada kada je većina medija i svi oni najvažniji u rukama SNS, Radoice Milosavljevića, Vitka Radomirovića i Bratislava Gašića, novinari naterani da se učlane u SNS ili pobegnu iz medija donosi se ova zakasnela odluka. Zašto ovo nije sprovedeno u slučaju TV APOLO, TV Pančevo, tv Kragujevac, Studio B, Tanjug, TV Niš, TV Novi Pazar, TV Kruševac, TV Pirot, TV Leskovac?
Zaposlenima će pripasti Radio Backa i Radio Odžaci i još neki mali mediji. Čisto bacanje prašine u oči ljudima i bekstvo od odgovornosti NUNS I UNS.
Za dvostruke standarde u privatizaciji i njeno očigledno nameštanje u slučaju najvažnijih medija neko će nekada ipak morati da odgovara ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси