Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација  |  РТВ Врање коначно у власништву новинара и медијских радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација

05. 10. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

РТВ Врање коначно у власништву новинара и медијских радника

Министарство привреде доставило је данас Радио-телевизији Врање Решење о преносу капитала овог медија на 16 новинара и медијских радника. Документ којим се, после више од годину дана, укида спорно решење Агенције за приватизацију и власништво даје новинарима, потписао је 29. септембра ове године министар Горан Кнежевић.

Министарство привреде у образложењу Решења навело је да је Народна Скупштина у фебруару ове године донела Аутентично тумачење одредби Закона о јавном информисању и медијима којим запослени остварују право на пренос капитала у целости, уколико није објављен јавни позив за продају медија, односно капитал није продат.

„Пресрећан сам што се дуга и тешка борба завршила позивтивним исходом. Циљ који смо поставили на почетку медијске реформе смо остварили. Желим да се захвалим свима који су нам у остварењу циља помогли, а пре свега госпођи Љиљани Смајловић из УНС-а и државном секретару у Министарству привреде Драгану Стевановићу који је помогао и убрзао доношење коначног решења“, рекао је бивши директор РТВ Врање и овлашћени представник уделичара Зоран Величковић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић за сајт УНС-а рекао је „да је ово заиста био ход по мукама који очигледно илуструје однос државе према правима запослених у медијима“.

„Нажалост, пренос капитала без накнаде није довршен у још 7 медија чији новинари и меидјски радници на то имају право. Надамо се да је решење за РТВ Врање наговештај да ће се тај посао у најкраћем року окончати“, рекао је Брајовић. 

Подсетимо, Агенција за приватизацију, уместо у целости, расподелила је 3. септембра 2015. године новинарима и медијским радницима РТВ Врање око 33 одсто власништва, док је док је већински капитал остао у власништву Акционарског фонда. Агенција је тада уместо Закона о јавном информисању и медијима применила Закон о приватизацији.

Након тога РТВ Врање се жалило Управном суду, који је у Решењу Агенције наведен као надлежан, али је овај суд жалбу одбацио са образложењем да је “о подели бесплатних удела није управни акт, тако да Управни суд није надлежан за овај случај”.

РТВ Врање је коначно, 3. јуна ове године, Министарству привреде поднело захтев да донесе решење у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Аутентичним тумачењем Скупштине.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

06.10.

2016.

Сузана Митић [нерегистровани] у 09:21

Свака част

Браво, Врањанци, и срећно!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси