Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Због тужби радника РТВ Прешево три године није приватизована
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

18. 10. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Због тужби радника РТВ Прешево три године није приватизована

Приватизација Радио-телевизије Прешево због тужби које су радници ове медијске куће поднели против Министарства привреде траје већ три године, а све док судски спор не буде завршен, она ће имати статус јавног предузећа.

Наиме, Скупштина Општина Прешево, која је оснивач РТВ Прешево, 2015. године била је против продаје овог медија па је донела одлуку да се приватизација спроведе поделом акција запосленима без накнаде.

Међутим, право на бесплатне акције, према решењу Министарства привреде, једино је имала новинарка РТВ Прешево Ардита Саћипи.

Mинистарствo је донело такву одлуку, јер су остали радници узели бесплатне акције државних предузећа и нису имали право на акције РТВ Прешево.

Незадовољни овим решењем, 14 од 26 радника РТВ Прешево 2016. године тужило је Министарство пред Управним судом у Нишу.

Како је УНС-у рекао в.д. директора овог медија Рамиз Мемети, суд је одлучио да „Министарство привреде поново размотри своју одлуку“.

„Министарство је донело исто решење. Због тога су се сада сви радници договорили да их опет туже“, рекао је УНС-у Мемети.

РТВ Прешево и даље има статус јавног предузећа.

Радници у РТВ Прешево раде бесплатно

Новинарка РТВ Прешево Ардита Саћипи, која је према решењима Министарства требало да буде власница овог медија, каже да запослени „већ десет месеци нису добили плате и да раде бесплатно“.

„Ми смо сада у власништву локалне самоуправе. Међутим, ми не добијамо новац од њих, а треба да платимо таксе РЕМ-у, СОКОЈ-у...“, наводи Саћипи и додаје да Општина Прешево дискриминише овај медиј.

Она каже и да локална самоуправа ове године није расписала конкурс за суфинансирање медијских пројеката да и због тога они не могу да добију новац.

Иначе, Радио Прешево, чији је издавач Информативно јавно предузеће Прешево, 2017. године добио је новац на медијском конкурсу.

Директор РТВ Прешево: Дао сам отказ, али и даље радим; Општина Прешево: Нисмо надлежни

Директор РТВ Прешево Рамиз Мемети рекао је УНС-у да је пре пет, шест месеци дао отказ и послао га Општини.

„Од кад сам предао отказ, одржано је неколико седница Скупштине Општине, али мој отказ још увек није дошао на дневни ред“, рекао је УНС-у Мемети и додао да он и без плате и даље ради, као и 18 радника у РТВ Прешево.

У кабинету председника Општине Прешево УНС-у су рекли да „не знају у каквој је ситуацији РТВ Прешево и да то није у њиховој надлежности“.

„Ми знамо да су акције пренете на запослене, па Општина не одговара за њих. Ситуација на релацији ми и они је тешка, зато што они траже новац, а не постоји законска регулатива по којој треба да им дамо“, рекли су УНС-у у Општини и додају да „колико они знају на седницама Скупштине Општине није било расправи о РТВ Прешево.“

Текст је настао у оквиру пројекта „Вишејезични медији три године после приватизације“ који је суфинансирало Министарство државне управе и локалне самоуправе. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси