Насловна  |  Актуелно  |  Путовање кроз историју српске штампе  |  Из историје београдске штампе  |  Београдске Општинске новине - од магазина до класичног дневног листа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Из историје београдске штампе

28. 12. 2022.

Аутор: А.М Извор: УНС

Београдске Општинске новине - од магазина до класичног дневног листа

Београдске Општинске новине изашле су 1882. године у периоду када је Београд доживео урбанизацију и досељавање великог броја становништва, крајем деветнаестог и у првој половини двадесетог века, рекао је научни сарадник са Института за савремену историју Раде Ристановић.

Према његовим речима, ове новине су до 1928. године излазиле као Службено гласило новина где су се налазили текстови о одлукама градских власти и сценографске белешке са скупштинских заседања власти.

„Од 1928. године ове новине попримају облик магазина и унутар њих су се објављивали различити стручни и нестручни текстови везани не само за комунално функционисање Београда, већ и за његову историју ”, рекао је Ристановић.

Новине су зенит доживеле у другој половини тридесетих година 20. века, када су излазиле у тиражу више од  седам хиљада примерака, а сегменти из њих  објављивани су и у иностраној штампи.

Током Другог светског рата оне добијају другачију употребну вредност и постају класични дневни лист, a излазиле су од априла до јуна 1941. године.

„Окупатор се определио за њих јер је њихова редакција била малобројна и могли су што пре да крену са радом, а други разлог је да се не обнављајуу дневни листови попут Политике, Времена, Правде, који су у очима окупатора били компромитовани и који нису били настројени новом поретку”, истакао је Ристановић.

Он је додао да су Општинске новине изашле из штампарских преса 1942. године, али у овом перидоу су излазиле као обичан Службени лист, где су се штампале само службене одлуке градских власти.

У Општинским новинама, по речима вишег научног сарадника у Институту за новију историју Србије Александра Стојановића, текстове су објављивали људи најразличитијег друштвеног порекла, статуса, образовања, али оно што им је било заједничко је академски приступ обради предмета којим се баве, што је учинило уређивачку политику ових новина непоновљивом.

Општинске новине су до 1913. године излазиле једном недељено, а у периоду од 1932. године до 1941. године упоредо је излазио часопис и недељне новине под истим насловом.

Видео: УНС

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси