Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари Гласа Истре: 'Апсолутно је неприхватљиво како главни уредник Роберт Франк диригира праћење кампање у корист ИДС-а'
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 06. 2021.

Аутор: Анамариа Мофардин Извор: istrain.hr

Новинари Гласа Истре: 'Апсолутно је неприхватљиво како главни уредник Роберт Франк диригира праћење кампање у корист ИДС-а'

Свега неколико дана уочи другог круга локалних избора у просторијама Гласа Истре данас је одржано сучељавање кандидата за градоначелника односно градоначелницу Града Пуле. Сучељавање ИДС-ове Елене Пух Белци и независног кандидата Филипа Зоричића модерирао је главни уредник Гласа Истре, Роберт Франк.

Да то није чинио објективно, професионално и непристрано могло се уочити читајући коментаре који су пристизали тијеком сучељавања на Фацебоок страници Глас Истре ХР. Таквог је става и четверо новинара Гласа Истре који су данас тијеком послијеподнева послали своје реагирање које, уз подршку колегама, преносимо у цијелости:

„Ми, доље потписани новинари Гласа Истре, из професионалних и моралних разлога имамо потребу на овај начин обратити се јавности.

Начин на који је уредништво Гласа Истре пратило цијело раздобље изборне кампање па и прије кандидатуре супарника владајуће истарске странке ИДС-а, за нас је, са стајалишта Кодекса части новинара, апсолутно неприхватљиво.

Врхунац пристраног и безочног извјештавања у кампањи и писања у корист ИДС-ових кандидата био је синоћњи покушај манипулирања јавношћу позивајући се на анонимни извор с листе кандидата за пулског градоначелника Филипа Зоричића, о чему је синоћ објављен кратак текст на порталу и данас у тисканом издању Гласа Истре, а којим се инсинуира коалирање Зоричића с ИДС -ом, а што је кандидат Зоричић у више наврата јавно оповргнуо.

'Сматрамо да је крајње непрофесионално на овакав начин свијесно манипулирати бирачима и јавним мнијењем'

Такво пристрано и непрофесионално новинарско дјеловање наставило се и на данашњем сучељавању кандидата за градоначелника Пуле у уреду главног уредника, коју је модерирао главни уредник Роберт Франк.

Гледајући с новинарског аспекта и чињенице да би сви кандидати требали имати равноправан третман у политичкој кампањи, сматрамо да је крајње непрофесионално на овакав начин свијесно манипулирати бирачима и јавним мнијењем.

Глас Истре, како му и сам назив каже, морао би бити глас свих грађана и читатеља. Имајући у виду да је сврха новинарског позива управо контрола и критика власти, а не бити њезин заштитник и гласноговорник, држимо неприхватљивим на овакав начин дјеловати у "интересу" јавности.

Свјесни ризика и посљедица нашег јавног иступа, још смо више свјесни да овакав Глас Истре штети слободи и демокрацији у Пули и Истри!“, стоји у приопћењу којег потписују сљедеће новинарке и новинари Гласа Истре: Данијела Башић-Палковић, Цхиара Билић, Борка Петровић и Зоран Ангелески.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси