Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД: Дежуловић је изложен институционалном линчу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

08. 11. 2021.

Аутор: ХНД Извор: ХНД

ХНД: Дежуловић је изложен институционалном линчу!

Хрватско новинарско друштво (ХНД) најоштрије осуђује јавни и институционални линч којем је данима изложен новинар Борис Дежуловић због текста под насловом "Је*о вас Вуковар" објављеног на порталу Н1, у којем аутор проблематизира злоупотребу жртве града Вуковара у политичке сврхе

Посебно је забрињавајуће што такве јавне осуде према новинару износи Министарство бранитеља институционализирајући тиме линч новинара и затирање слободне ријечи. Упозоравамо да је колега Дежуловић у посљедњих неколико дана примио више од стотину озбиљних пријетњи и пријетњи смрћу од којих је неке пријавио полицији. ХНД стога позива институције да га заштите од свих облика застрашивања, пријетњи и прогона, као и сваког другог новинара који потиче важне јавне расправе као што је ова.

Дежуловићеви прогонитељи упорно и намјерно јавности подмећу тезу како је колега текстом грубо увриједио жртву Вуковара и његових грађана и грађанки. Свакоме тко је прочитао споменути текст од почетка до краја јасно је како је намјера аутора била искључиво критизирати однос државне и локалне власти према Вуковару, однос у којему га разне политичке опције десетљећима пажљиво балзамирају како би га задржале у стању погодном за њихове политичке интересе, у којем се његово постојање своди на мјесто посебног пијетета, а не града погодног за живот.

Дежуловић с правом указује на егзодус који се догађа због практичног занемаривања тога града и изостанак било какве политичке стратегије осим оне комеморативне. Управо је и само ту проблематику истицао у својој колумни, користећи свој јединствен, препознатљив стил, а све у јавном интересу, понајприје у интересу грађана и грађанки Вуковара.

Подсјетит ћемо како се Дежуловић том темом бави континуирано, а за текст „Вуковар: споменик мртвом граду у природној величини“ објављен 19. студенога 2013. године добио је престижну награду Еуропеан Пресс Призе, еуропског Пулитзера за најбољи коментар у конкуренцији више од 400 новинара из цијеле Еуропе.

Хрватско новинарско друштво сматра да се о теми попут третмана града Вуковара готово 30 година након његова разарања може и мора јавно говорити. У супротном допуштамо вишеструку виктимизацију тога града, који остаје не само заробљен у својој споменичкој улози, него и лишен сваке расправе о сврси и учинцима такве улоге.

За Извршни одбор Хрватског новинарског друштва,

Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси