Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  СЈ: Надлежни да открију ко прети новинарки из Црне Горе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 02. 2022.

Аутор: SafeJournalists.net Извор: НУНС

СЈ: Надлежни да открију ко прети новинарки из Црне Горе

Ана Поповић, новинарка Радио Телевизије Црне Горе, од 22. јануара прима претеће поруке на друштвеној мрежи Инстаграм. Све је почело дан након њеног извештавања с протеста у Подгорици. Новинарка је 25. јануара случај пријавила полицији, а затим опет и 28. јануара, јер је непозната особа покушала да изнуди новац од ње (5 000 евра). Основно тужилаштво у Подгорици квалификовало је овај случај као кривично дело за које се гони по службеној дужности.

Маријана Цамовић Величковић, председница Синдиката медија Црне Горе, изразила је забринутост због све чешћих напада на новинаре и новинарке током протеста или као последица извештавања с протеста који су сада у Црној Гори готово свакодневни.

„Политичка ситуација и поделе у друштву су дошле до усијања и, као и увек до сада, цену плаћају запослени у медијима који раде свој посао“, казала је Цамовић Величковић и истакла да уцене прате и претње.

„Очекујемо да полиција и тужилаштво одмах, јер је од самог догађаја већ прошло неколико дана, обавесте јавност о идентитету починиоца и мерама које ће да предузму у овом случају. Охрабрује то што је овај напад већ означен као кривично дело за које се гони по службеној дужности“.

Новинарка Поповић је казала да су „нажалост, претње и притисци постали саставни део новинарства“ и навела да су многе њене колеге и колегинице већ биле суочени са оваквим изазовима.

„У почетку нисам била сигурна да ли да пријавим претње. Међутим, наставиле су да стижу са исте адресе и било је све непријатније. Била сам заиста узнемирена. Осећала сам се угрожено и забринуто за своју безбедност“.

Поповићева је додала да се нада да ће откривање починиоца „допринети стварању друштва у коме више неће бити сличних напада на новинаре/ке или ће макар они бити сведени на минимум“.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, солидарна је с колегиницом Аном Поповић. Поздрављамо брзу реакцију надлежних у овом случају и надамо се да ће починилац бити брзо пронађен и адекватно кажњен. Очекујемо пуну транспарентност државних органа у овом, али и у свим другим случајевима.

 Мрежа СафеЈоурналистс ће о овом случају обавестити све релевантне домаће и међународне заинтересоване стране.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси