Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  На новинарском задатку преминуо фоторепортер Cropixa и Јутарњег листа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

19. 05. 2022.

Аутор: Катарина Кнежевић Извор: telegram.hr

На новинарском задатку преминуо фоторепортер Cropixa и Јутарњег листа

Извјештавао је као фотограф и новинар из ратова у Афганистану, Србији-Косову, Либији, Либанону, Сирији, Криму и Украјини

Фоторепортер Срђан Вранчић Врана преминуо је у педесет седмој години живота, на новинарском задатку код мјеста Молунат у Конавлима, јавља Хрватско новинарско друштво. Тамо је ронио у склопу истраживачко-новинарског пројекта проучавања подморја Scuba Skener.

Фотографијом се активно бавио од 1979. године. Највише се бавио репортерском, спортском и политичком фотографијом, а своје прве радове презентирао је почетком 1980-тих у омладинском листу “Вал”. Вранчић је био и један од оснивача Јутарњег листа.

Тамо је пет година био уредник фотографије, а задњих година је радио у Foto-news агенцији Cropix. За потребе издања EPH, односно Ханза медиа, извјештавао је као фотограф и новинар из ратова у Афганистану, Србији-Косову, Либији, Либанону, Сирији, Криму и Украјини. Извјештавао је и с немира у Прагу и с просвједа у Истанбулу.

Његове фотографије дио су поставе неколико музеја

Осим тога, био је извјеститељ с великих спортских догађаја попут олимпијаде у Торину, свјетских и еуропских првенства у ногомету, натјецања у свјетском купу и свјетских првенстава у скијању, с утрка Ф1 и многих других догађаја. Његове су фотографије, јавља ХНД, дијелом поставе у неколико музеја. У Музеју града Ријеке, Музеју ратне фотографије у Загребу те у Хрватском школском музеју.

Од краја осамдесетих, хоби му је била и подводна фотографија, а активну спортску улогу у Хрватском ронилачком савезу започео је 2014. године. Тако је 2017. освојио Првенство Хрватске у подводној фотографији. Био је и судионик ексклузивног финалног натјецања UWPM у Египту 2018.

На Свјетском првенству у подводној фотографији, под покровитељством CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), на Тенерифима 2019. године је као члан хрватске репрезентације освојио сребрну медаљу. Појединачно је био четврти. побиједио је у хрватском дијелу Underwater Photo Marathona 2020. године док је у међународном заузео 11. мјесто.

Добитник награде најбоље спортске фотографије

Ове године се кандидирао и за новинарску награду Велебитска дегенија, коју је добио прије двије године за фотографију бицикла којег извлаче с морског дна. Добитник је и најбоље спортске фотографије Збора фоторепортера за 2014. годину.

Био је ангажиран као дугогодишњи синдикални повјереник у Јутарњем листу те је био и један од аутора Колективног уговора у том дневном листу, првог такве врсте потписаног с приватним издавачем у хрватским медијима.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси