Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Нападнута предсједница Европске федерације новинара Маја Север
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 08. 2022.

Извор: Цензоловка/ Медијацентар Сарајево

Нападнута предсједница Европске федерације новинара Маја Север

Маја Север нападнута на отоку Тијату док је фотографисала бесправно изграђени ресторан на том мјесту.

Предсједница Европске федерације новинара (ЕФЈ) и Синдиката новинара Хрватске (СНХ) Маја Север нападнута је на острву Тијату, недалеко од Шибеника, јавља Хрватско новинарско друштво (ХНД).

То острво је у центру пажње јавности након што је на њему бесправно изграђен ресторан Спирито, који је инспекција затворила. Државни инспекторат Хрватске недавно је затворио тај угоститељски објекат јер није задовољио ни минималне услове и нема рјешење за рад. Лучка капетанија Шибеник утврдила је нелегалну градњу понтона и такозваног сунчалишта у дужини 200 квадратних метара, а узурпацију и нелегално кориштење поморског добра потврдило је и Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске, јавио је Morski.hr у недјељу. Међутим, према снимцима насталим у вечерњим сатима, а које је објавио Morski.hr, види се да се гости и даље долазе упркос забрани рада.

Маја Север је за Н1 рекла да се ту затекла случајно, док је била на годишњем одмору.

“Мјештани се буне против дивље градње, кажу да је то узурпација. Ја сам на годишњем одмору па не пратим. Но, причала с колегама новинарима јер прате причу, и рекли су да ресторан ради иако не смије”, наводи Север додајући да је то пробудило знатижељу. Каже како је требала одвезати брод и отићи у куповину у Водице, па је успут одлучила да провјери има ли кога у Тијашници јер је Тијат удаљен пет минута вожње.

“Била сам с пријатељицом на кави и она је рекла да иде са мном. Кад смо дошле у увалу, полиција је дошла. Помислила сам – фотографират ћемо и идемо дома. Кад се одједном дигла галама, људи кренули за мном. Мушкарац ми је викао да избришем слике, онда ми је ушао у барку и узео ми мобител. Била су двојица одраслих мушкараца, нисам ја слабашна, али није ми било свеједно. Рекла сам им нека побришу све, само да га не баце у море. Он је прво пријетио да ће га бацити, а онда је рекао да иде полицији, викао да ће ме пријавити. На крају сам ја рекла полицији да пријављујем упад на приватни посјед, узимање имовине и напад. И полиција је потврдила да смијемо сликати јер се ради о јавној површини”, испричала је Север.

Рестораном управља твртка Sottovento из Водица у власништву Дарка Великоње и Горане Цивтан.

Како јавља Jutarnji.hr, против угоститеља је покренут управни поступак у којем је донесено рјешење о забрани обављања угоститељске дјелатности без законом прописаних аката о испуњавању услова за обављање регистроване дјелатности. Такођер, против њега је покренут и прекршајни поступак у којем ће се одлучивати и о противправно стеченој имовинској користи коју је остварио у времену у којем је пословао без важећег рјешења о минималним условима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси