Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Јудита Поповић (РЕМ): Забрана емитовања ПИНК у Црној Гори једини могући одговор на садржај који загађује медијски простор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 09. 2022.

Аутор: Војин Радовановић Извор: Данас

Јудита Поповић (РЕМ): Забрана емитовања ПИНК у Црној Гори једини могући одговор на садржај који загађује медијски простор

Чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије Јудита Поповић рекла је за Данас да је црногорски регулатор поступио у складу са својом надлежношћу, поводом забране емитовања програма емисије „Ново јутро“ ТВ ПИНК у Црној Гори на шест месеци, након емисије у којој је водитељка Јована Јеремић са својим саговорником спекулисала о мотивима вишеструког убиства на Цетињу из августа ове године, нарушавајући притом приватност грађана Црне Горе.

 

– Забрана приказивања садржаја који загађује медијски простор једини је могући одговор ТВ ПИНК у конкретном случају, навела је Поповић.

Ова одлука Савета Агенције за електронске медије Црне Горе уследио је због емисије „Ново викенд јутро“ у којој је водитељка Јована Јеремић разговарала са Брацом Здравковићем, који се у медијима представља као приватни детектив о наводним узроцима августовске трагедије на Цетињу, којим је прекршена Конвенција о прекограничној телевизији, у делу који се односи на обавезу поштовања достојанства људског бића и основних права других.

– Савет је закључио да емитер у овом прилогу недвосмислено потврђује намеру да, на сензационалистички и провокативан начин, привуче пажњу гледалаца, безразложно угрожавајући достојанство и приватност жртава и чланова њихових породица, саопштено је након седнице.

Оцењено је да је злоупотребљено право на слободу изражавања, а на штету приватности, достојанства жртава и права других.

У одлуци коју је Савет донео како би заштитио јавни интерес Црне Горе, а коју је пренео Радио слободна Европа, пише да је закључено да „постоји континуитет спорног изражавања, те да је оправдано и пропорционално да се, у циљу његовог сузбијања и санкционисања, ограничи реемитовање јутарњег прогарама у оквиру ТВ програма ‘Пинк’, ‘Пинк плус’ и ‘Пинк М’ из Србије.“

Савет је санкционисао телевизију Пинк М и у фебруару 2020. ограничивши на три месеца део програмских садржаја због промовисања мржње и дискриминације према припадницима црногорске националности.

Хитна реакција стручних служби АЕМ поводом „скандалозног програмског садржаја ТВ Пинк М о традегији на Цетињу“ затражена је 27. августа од стране члан Савета АЕМ Милана Радовића.

Данас је такође Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) изразио је најоштрији протест због начина и процедуре по којој је донета одлука да се на шест месеци ограничи реемитовање целокупног јутарњег програма у оквиру телевизија ПИНК, ПИНК ПЛУС и ПИНК М на територији Црне Горе, саопштено је медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси