Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ДЗНАП добио одобрење регулатора за колективну заштиту и прикупљање накнада од интернетских платформи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 11. 2022.

Аутор: ДЗНАП Извор: ХНД

ДЗНАП добио одобрење регулатора за колективну заштиту и прикупљање накнада од интернетских платформи

Друштво за заштиту новинарских ауторских права (ДЗНАП) проширило је лиценцу и на интернетска права.

ДЗНАП је добио рјешење Државног завода за интелектуално власништво (ДЗИВ) о одобрењу обављања колективног остваривања права новинара на удио у накнади накладника информативних публикација кад их на интернету користе пружатељи услуга информацијског друштва.

– Ми смо свој дио посла одрадили. Позивамо накладнике да и они у што скоријем року направе исто: предају свој захтјев за добивање лиценце за колективну заштиту накладничких права на интернетским платформама и од регулатора добију одобрење с којим заједно можемо преговарати с Гуглом, Фејсбуком, Јутјубом и осталима о накнадама и увјетима кориштења за наше чланове – прокоментирала је предсједница ДЗНАП-а Валентина Виснер рјешење регулатора о проширењу колективне заштите ауторских права новинара на још једно, новоуспостављено право.

Посриједи је, подсјећамо, право које произлази из Директиве о ауторском праву на јединственом дигиталном тржишту ЕУ, имплементиране у хрватски Закон о ауторском праву и сродним правима, на темељу којег ће аутори новинари и накладници коначно остварити удио у заради великих интернетских платформи које гомилају профите на рекламама повезанима уз медијске садржаје које учитавају њихови корисници.

– Одрадили смо важан дио посла, проширење лиценце је conditio sine qua non, нужан предувјет без којег се накнада не може убирати. Но осим што морамо чекати накладнике да и они то учине, јер је законодавац наше право на накнаду поставио као удио у њиховој, морамо испреговарати и међусобну подјелу накнада те утврдити цијене и друге увјете кориштења ауторских дјела с корисницима – Гуглом, Јутјубом, Фејсбуком и осталим пружатељима услуга – истиче предсједница ДЗНАП-а.

ДЗНАП очекује да ће, сукладно Директиви, новинари и издавачи на хрватском тржишту праведно расподијелити накнаде, као што се то чинило и досад с накнадама које ДЗНАП прикупља од партиципације у дистрибуирању ауторских садржаја од прес клипинг агенција.

Рачунамо на фер плеј и једино на такву расподјелу можемо пристати, што значи 50:50, као што смо и досад дијелили с накладницима накнаду коју наше друштво већ годинама прикупља, расподјељује и испоручују накладницима „на готово“ – каже челница ДЗНАП-а.

У складу с одлуком регулатора, ДЗНАП је дужан у року од 60 дана од рјешења изданог 20. листопада на Скупштини усвојити интерне акте који су у нацрту достављени ДЗИВ-у како би се испунили предувјети за издавање одобрења. Ускоро ће стога одржати Скупштину својих чланова како би се до краја формализирале све радње нужне за проширење лиценце.

– Овакав смо поступак већ једном прошли, прије точно четири године, 19. листопада 2018. проширили смо колективну заштиту и на права фоторепортера те им већ двије године заредом исплаћујемо накнаду и за њихове фотографије, што смо испреговарали с прес клипинзима – појашњавају у ДЗНАП-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси