Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Дежуловић: То што се догодило Матијанићу, може се догодити свакоме од нас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

08. 11. 2022.

Аутор: Г. Борковић Извор: Портал Новости

Дежуловић: То што се догодило Матијанићу, може се догодити свакоме од нас

Владо Матијанић није убијен с предумишљајем, јер хрватска држава више није способна ни за то, мада у прошлости из деведесетих има таквих искуства. Ово је класично убојство из нехаја. То није случајна, него нехајна држава која се нехајно односи према својим грађанима, казао је Борис Дежуловић на пресици ХНД-а

Држава и сустав убили су нашег колегу, пријатеља и грађанина Владимира Матијанића, а већ три мјесеца траје бесрамни покушај да се случај заташка. Ријеч је о невиђеној срамоти министра Вилија Бероша и страшној игноранцији премијера Андреја Пленковића, који са себе скида сваку одговорност што не би требао јер је и он одговоран, речено је на конференцији за новинаре Хрватског новинарског друштва у Сплиту, којом су обиљежена три мјесеца од трагичне смрти колеге новинара Владимира Матијанића.

"Да се у овој земљи више слави људски живот, а мање држава, ми не бисмо били овдје", казао је предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко, додавши како је ХНД тражио и никад неће престати тражити смјену министра Бероша, преноси портал ХНД-а.

"Предали смо текст петиције којом је прикупљено 5000 потписа и гдје смо навели све разлоге и аргументе те затражили нову истрагу. Министар Берош мора отићи! Свјесни смо да се одласком једног човјека сустав неће промијенити јер је у потпуности урушен и треба га цијелог измијенити. Ово што се догодило Матијанићу, догодило се и другима, и у овом тренутку се догађа", казао је Зовко, који је додао како три мјесеца јавност није добила одговоре на бројна питања о околностима Матијанићеве смрти, "него смо умјесто тога свједоци криминалне заштите сустава на чијем је челу министар Берош, а који није пружио адекватну здравствену скрб Владимиру Матијанићу, као и срамотној игноранцији премијера Андреја Пленковића".

"ХНД неће никад престати постављати питања и премијеру Пленковићу би се могло догодити да му по други пута на Марков трг дођу новинари. Размишљамо о просвједу и то ће бити још један корак у нашој борби да сазнамо истину и да се казне одговорни", казао је Зовко истакнувши да нема ријечи којом би описао бесрамно и срамотно понашање и игноранцију КБЦ-а Сплит и власти.

Зовко је истодобно позвао све колеге новинаре да на сваком јавном догађају питају министра и премијера о случају Матијанић и тако дају свој допринос откривање истине у овом случају.

"Сваки дан останка на министарској позиције Бероша је одговорност премијера Пленковића. Он се мора понашати као премијер свих грађана Републике Хрватске, а не само као премијер чланова и чланица ХДЗ-а", казао је Зовко и додао како је за ХНД овај случај приоритет и од њега се неће одустати.

Андреа Топић, новинарка портала Индекс.хр и животна партнерица Владимира Матијанића, истакнула је како јој ни након три мјесеца није лако стати пред камере те се упитала колико обичном грађанину треба да на поштен начин добије здравствену скрб.

Издвајају се велика средства за здравство, а ми на крају не добијемо ништа. Многи су, како би дошли до потребне здравствене скрби, присиљени ићи заобилазним, непоштеним путем и преко везе. Здравство би требало функционирати да сваком грађанину буде доступно увијек, а то није тако у Хрватској и то зато што ова држава и они који је воде нису били у стању успоставити квалитетан здравствени сустав који сада функционира кастински и само за повлаштене", казала је Топић додавши како је Владо био поштена особа која није хтјела ићи мимо сустава, као и многи други грађани.

"Сви ти људи одбијају судјеловати у накарадности овог здравственог сустава. Берош је давно требао отићи, али његов одлазак не мијења ништа, јер доћи ће нека друга особа с краватом, сустав ће и даље бити у расулу и ништа се неће промијенити. Стога цијели сустав треба мијењати и успоставити га на прави и праведан начин", казала је у свом емотивном наступу Топић.

Колумнист Новости и Владин пријатељ Борис Дежуловић казао је како ни он, а ни Андреја, не би били мирнији да је Матијанића ова држава убила с предумишљајем, с чиме држава Хрватска у прошлости и из деведесетих има искуства.

"Владо Матијанић није убијен с предумишљајем јер хрватска држава више није способна ни за то, него је ово класично убојство из нехаја. Ово није случајна, него нехајна држава која се нехајно односи према својим грађанима. Тако се односила и према Матијанићу и не би требали бити мирнији грађани Хрватске што ово није убојство с предумишљајем, него из нехаја. Ово може догодити свакоме од нас", казао је Дежуловић, додавши како кронавирус не бира жртве, као што их не бира ни Република Хрватска.

Главна тајница ХНД-а Мелиса Скендер подсјетила је како је Матијанић био сјајан новинар који је сваким својим текстом разобличавао сустав и доказивао како је држава нефункционална, али је ипак до самог краја вјеровао да ће иста та држава заштити његово право на живот, као што би требала заштитити живот и право свакога грађанина, због чега и постоји јавно здравство.

"Ми смо у ХНД-у одлучни да идемо до краја. Не желимо живјети у држави у којој је потребна веза како бисмо остали живи. И зато тражимо имена и презимена одговорних", казала је Скендер.

Потпредсједница огранка ХНД-а Сплитско-далматинске жупаније Габријела Радановић рекла је како је Владо био оштро перо, а био је мекан и понизан када је тражио помоћ, оно основно што је човјеку у његовом стању било потребно: здравствена скрб.

"Владо је своју задњу причу оставио ненаписану, а то је његова смрт. Тај терет остао је на Андреји да је доврши и да покаже како би тај свијет требао изгледати", казала је Радановић и додала како смо то дужни Влади Матијанићу.

Берош и даље тврди исто

Берош је у суботу опет казао да хрватски здравствени сустав није погријешио око смрти Владе Матијанића, доноси Хина.

Начелно, хрватски здравствени сустав у том случају није погријешио, није нађено грубљих пропуста у пружању здравствене заштите, рекао је министар новинарима који су га подсјетили да ХНД тражи његову смјену и неовисну истрагу Матијанићеве смрти. Берош каже да је Министарство здравства промптно организирало неовисно повјеренство које је анализирало све околности и донијело мишљење.

Уочене су одређене неправилности које су упућене су на даљње поступање, међу осталим и Жупанијском државном одвјетништву у Сплиту, казао је министар, наводећи да је ЖДО рекло да је у тијеку додатна евалуација Медицинског факултета у Загребу и да ће се након тога знати нешто више. Дакле, све у складу с процедуром, ништа мимо тога, нагласио је.

Рекао је и да лијек Паxловид, који помаже пацијентима у почетној фази ковид инфекције и који би помогао већини обољелих пацијената, посебно Матијанићу, нема ниједна болница у Хрватској. "Оријентирани смо заједничкој набави с ЕК, али ту нешто запиње, разговор с Фајзером траје већ скоро годину дана. Дјеловали смо и билатерално с Њемачком, али смо дошли до ступња гдје не идемо даље", рекао је Берош и додао да је најизвјеснији билатерални разговор с Фајзером.

У завршној је фази те вјерујем да ћемо врло брзо склопити уговор о купњи, казао је министар, износећи процјену да се иницијално ради о 10.000 доза, што ће одредити  повјеренство за набаву, не само овог, већ и свих других лијекова. Навео је да се уговори с Фајзером разрјешују један по један, а за набаву Паxловида не очекује да ће проћи више од мјесец дана

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси