Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД осуђује хајку на тједник Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 05. 2023.

Аутор: ХНД Извор: ХНД

ХНД осуђује хајку на тједник Новости

Хрватско новинарско друштво изражава забринутост суставном кампањом која се лажним и опасним оптужбама против тједника Новости и новинара и новинарки који раде у њему сада пребацила и у саборске клупе.

Задње двије саборске сједнице обиљежиле су срамотне опасне и неприхватљиве изјаве саборских заступника попут Жељка Сачића (Хрватски суверенисти), који је оптужио Новости за ширење протухрватске пропаганде, а хрватске Србе за потицање на тероризам и ширење четништва. Сачића је подржао мостовац Никола Грмоја тврдећи да се Новости не баве питањима која су од интереса српске националне мањине, износећи притом опасну тезу да би се смјеле бавити само тим питањима.

Салви опасних напада укључила се и заступница Ружица Вуковац (За праведну Хрватску) нападом на Новости јер, како каже, пишу неистине о Домовинском рату и Другом свјетском рату, устврдивши међу осталим како наведени тједник шири нетолеранцију према већинском хрватском народу.  Иста заступница прошли је тједан тијеком саборске расправе позвала на покретање поступка против уреднице Новости колегице Андре Радак због, како истиче, потицања нетолерантности. У сулудој оптужби Ружица Вуковац позвала је министра унутарњих послова да на темељу измјена Закона о прекршајима покрене поступак против уреднице тједника Новости.  На овакву изразито опасну оптужбу реагирао је предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић (ХДЗ) устврдивши како је неприхватљиво позивање на прогон због тога што неке новине пишу.

Оваква хушкачка и опасна реторика појединих саборских заступника наслања се на писање Хрватског тједника, који већ дуго шири мржњу према тједнику Новости и колегицама и колегама које у њему раде, а ријеч је о истакнутим хрватским новинаркама и новинарима овјенчаним бројним наградама Хрватског новинарског друштва. ХНД-у је јасно да оваква кампања није случајна, али упозорава како је оваква реторика која се из опскурних тједника пребацила у саборске клупе изнимно опасна и да је ово сад већ отворено цртање мете на чело нашим колегицама и колегама. Стога постављамо питање тко ће преузети одговорност ако се нешто догоди новинарима и новинаркама и свим запосленицима у Новостима?

ХНД пружа пуну подршку колегицама и колегама који су мета опасних оптужби којима је једини циљ дискредитација и на крају гашење овог тједника, а у исто вријеме  тим истим заступницима не сметају хушкачки тједници који шире мржњу и повијесни ревизионизам.

За Извршни одбор ХНД-а

Хрвоје Зовко, предсједник

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси