Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Синдикат РТЦГ-а: Уколико не буде договора до петка генерални штрајк
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

11. 05. 2023.

Аутор: УНЦГ/Синдикат РТЦГ Извор: УНЦГ/Синдикат РТЦГ

Синдикат РТЦГ-а: Уколико не буде договора до петка генерални штрајк

Синдикат запослених РТЦГ вечерас је на Фејсбуку објавио саопштење и најавио генерални штрајк, уколико се до петка не потпише Колективни уговор. Саопштење Синдиката запослених РТЦГ-а преносимо интегрално.

Након штрајка упозорења (24.априла) постигли смо договор са менаџментом РТЦГ-а да се не оглашавамо до усвајања измјена Колективног уговора. Поштујући договор нијесмо излазили у јавност саопштењима све до вечерас иако је и у овом периоду било одуговлачења.

Користимо прилику да обавијестимо јавност да је данашња сједница Савјета РТЦГ-а, на којој је требало да буде усвојен усаглашени Колективни уговор, чиме би се стекли услови за повећање зарада запослених, одгођена.

Колективни уговор потписали су генерални директор РТЦГ-а и предсједнице оба синдиката у четвртак, 4.маја. Иако је било најављено да ће сједница Савјета на којој би био усвојен овај документ бити одржана у петак, 5. маја, сједница је помјерена за данас, 8.мај. Међутим, данас у 14х обавијештени смо да Савјет није имао потребан кворум да одржи ову, за раднике РТЦГ-а, изузетно важну сједницу. Иако је генерални директор РТЦГ-а Борис Раонић више пута истакао да се због хитности може одржати и електронска сједница Савјета, чиме се избјегава недостатак кворума, сједница је заказана у стандардном формату.

Стрпљење, које смо показали претходних мјесеци борећи се за повећање зарада је на измаку.

Покушавамо да разумијемо због чега чланови Савјета нијесу могли да присуствују данашњој сједници. Један разлог може бити крајње неразумијевање хитности ситуације, а други је намјерна опструкција. Али зашто и коме је то у интересу? Можемо само да претпостављамо. Чињеница је да ће, ако се настави са опструкцијама, радници РТЦГ-а остати без увећаних зарада чак и за мај мјесец.

Ако се до петка не потпише Колективни уговор и тако прекине ова агонија, искористићемо своје право на генерални штрајк, а то значи период велике нестабилности за РТЦГ. Страховито нам је жао што се наше стрпљење и жеља за мирним рјешењем проблема оваквим поступцима омаловажавају. Подсјећамо, синдикати и менаџмент РТЦГ-а су постигли договор. Министарство финансија је у петак, 5.маја, дало позитивно мишљење на Колективни уговор укључујући и предлог повећања коефицијената. Наглашавамо да је усвајање Колективног уговора на сједници Савјета неопходно како би документ прошао процедуре у Скупштини и Влади Црне Горе.
Апелујемо на чланове Савјета да под хитно схвате озбиљност ситуације у којој се налазимо. Постављамо једноставно питање предсједнику Савјета РТЦГ-а Веселину Дрљевићу. Што Вас спрјечава да за сјутра закажете електронску сједницу?

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси