Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Н1 поднела кривичне пријаве због хајке у Босни и Херцеговини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 09. 2023.

Извор: Н1

Н1 поднела кривичне пријаве због хајке у Босни и Херцеговини

Због циљане и безбедносно изузетно опасне хајке коју одређене особе месецима спроводе против Н1 телевизије у Босни и Херцеговини и директора Амира Зукића, Н1/Adria News BH Production поднела је Тужилаштву БиХ и државној агенцији СИПА кривичне пријаве против Јасмина Мулахусића, Фарука Дрине, Амира Пашића, Авде Авдића и НН особа за кривична дела - изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости, угрожавање безбедности, подстрекивање и друга повезана и сродна кривична дела из Кривичног закона БиХ и Кривичног закона ФБиХ.

Како се наводи у пријавама поднесеним Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и Тужилаштву Босне и Херцеговине, објавама на Фејсбуку Јасмин Мулахусић и Фарук Дрина и објавом на друштвеној мрежи ТикТок Амир Пашић Фаћо угрозили су безбедност подноситеља пријаве. Они су директним и индиректним претњама позвали шири круг јавности на чињење кривичног дела, те говором мржње јасно позивали на насиље те верско – етничке сукобе при чему су јавно оправдавали злочине против човечности, а што би, како је и наведено у пријави, угрозило безбедност и живот подноситеља пријаве те довело до нарушавања јавног реда и мира.

Јасмин Мулахусић је 3. септембра 2023. године на свом профилу на Фејсбуку јавно поделио објаву која садржи фотографију Амира Зукића уз коментар који је додатно изазвао низ претећих и увредљивих порука.

Фарук Дрина је 6. септембра на свом друштвеном профилу, на страници Фејсбук, јавно поделио објаву која садржи фотографију Амира Зукића и увредљив садржај који је такође изазвао низ претећих и увредљивих коментара на објави.

Већина коментара који су уследили након објава Мулахусића и Дрине садрже величање злочина против човечности, као и позивање на верско-етничке сукобе, претње да ће се то догодити и Зукићу, али и претње његовој породици.

На друштвеној мрежи ТикТок са профила SlucajeviX објављен је видео на којем Амир Пашић Фаћо прозива Амир Зукића уз употребу псовки и клетви, као и претње отварајући тако простор да се мржња као и претње наставе ширити, а све резултује озбиљно угроженој сигурности подносиоца пријаве.

За кривична дела изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости, угрожавање сигурности, подстрекивање те друга повезана и сродна кривична дела из Кривичног закона, Adria News BH Production поднела је пријаву и против новинара Авде Авдића, а због текста објављеног на порталу Истрага.ба 7. септембра у којем Авдић без било каквих доказа, а на основу интервјуа приказаног на Н1 телевизији, ову телевизију назива З1 и тако медиј, као и директора Амира Зукића, директно етикетира као следбенике руске војне политике и, како је и наведено у пријави, зарад личних интереса настоји изазвати тензије у јавности и подносиоца пријаве окарактерисати као ‘непријатеља’, занемарујући да таквим поступањем озбиљно угрожава његову безбедност. Авдићев текст иницирао је бројне пријетње и увреде Н1 телевизији и директору Зукићу.

Удружење БХ Новинара изразило је забринутост због, како су навели, циљане, непримјерене и безбедносно веома опасне хајке која се месецима води путем друштвених мрежа Фацебоок и Твитер против Амира Зукића, уредника Н1 ТВ, гдје више особа из криминалног миљеа објављују претеће видео поруке, псују и шире мрзилачке коментаре и пријетње смрћу, доводећи у питање личну и породичну сигурност уредника Зукића. Управни одбор БХ новинара позвао је надлежне полицијске и тужилачке органе да хитно истраже пријетње те подузму законом прописане мјере кажњавања особа које угрожавају њихову сигурност те доводе у питање професионални интегритет.

С обзиром да се оваквим поступцима озбиљно угрожава сигурност особља Н1 и директора Зукића, а посебно узимајући у обзир константно присутне тензије у друштву, дозвољавање ширења мржње и стигматизације може резултовати последицама опасним по живот, те се пријавом предлаже надлежним органима да спроведу темељну истрагу и подигну оптужнице против лица за која су поднесене кривичне пријаве, као и да утврде идентитет и покрену поступке против пријављених НН лица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси