Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ПУ Приједор: Словенски новинари "добровољно у полицији"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 01. 2018.

Извор: Н1 БиХ

ПУ Приједор: Словенски новинари "добровољно у полицији"

Новинарске екипе из Словеније данас бораве у Приједору гдје истражују причу о евентуалним нерегуларностима када је у питању Дијана Ђуђић и позајмица у износу од 450.000 еура предсједнику словенске странке СДС Јанезу Јанши. Снимање је прекинула приједорска полиција након чега су новинари морали дати изјаве у полицији.

Звездана Алендаревић, портпаролка ПУ Приједор, за Н1 је казала да су имали више дојава грађана да се неколико особа из Словеније налази на подручју града и да врше снимање и анкетирање.

"С обзиром да ми нисмо имали никаве претходне најаве за то снимање, послали смо полицијске службенике на терен. Они су затекли лица са сниматељском опремом, позвани су у службене просторије ПУ Приједор, са њима је обављен информативни разговор да се види којој телевизијској кући припадају, због чега су ту, шта је циљ њиховог снимања, а након тога су пуштени да наставе са својим радом. Лица су позвана, добровољно су дошли, није било никаквог привођења", навела је портпаролка ПУ Приједор за Н1.

Зар новинарске екипе морају имати неке дозволе да би снимали анкету по граду?

"Не морају имати, али они код себе у том моменту нису имали никакву акредитацију којом би доказали да припадају једној новинарској кући", казала је за Н1 Алендаревић.

Новинарка Поп ТВ Ирена Јовева морала је на информативни разговор у ПУ Приједор. Јовева је за Н1 казала да су их привели у Полицијску станицу у Приједору гдје су их испитивали о природи њихове посјете Приједору и узели им документе.

"Били смо тамо пола сата и у једном тренутку су одлучили да је све ОК и да можемо ићи", казала је Јовева за Н1.

Словенске новинарске екипе су у овај град дошле како би истраживали причу која је синоћ објављена у тој земљи, а ради се о наводима да је држављанка БиХ из Приједора Дијана Ђуђић позајмила 450.000 еура на три рате у три године предсједнику словенске странке Социјалдемократског савеза Словеније (СДС) Јанезу Јанши.

"Дошли смо да провјеримо одакле њој толике паре, шта ради, чиме се бави и да ли је уопште законито јер у Словенији није", казала је Јовева.

У полицијску станицу морао је и новинар словеначког Канала А Миха Орешник. Описао је сусрет с полицијом, вожњу до Полицијске станице и наводе службеника да ''морају провјерити да се случајно не ради о каквом тероризму''.

''Онда је дошла полиција, замолили су нас за документе, питали су нас шта радимо, ми смо све објаснили. Онда су нас питали имамо ли неку дозволу за снимање. Ја сам рекао да смо ионако на јавној површини и да нам за то не треба нека дозвола. Мало су нас испитивали, одакле смо, јесмо ли пријавили опрему на граници. И онда су нам рекли да морамо с њима на полицијску станицу и ако нећемо тамо, да ће нас силом одвести. Онда смо питали - зашто то? И то је било најчуданије. Рекли су, морамо то што наводите морамо провјерити да се не ради случајно о каквом тероризму. То је било најчудније. Снимке с камере нам нису прегледали, али вожњу до полицијске станице смо снимали телефоном, и наравно они су то примијетили. Рекли су нам да морамо то избрисати, да је то неовлаштено снимање. И на крају смо већи дио тога избрисали с телефона'', нагласио је он.

Словенске новинарске екипе су у овај град дошле како би истраживали причу која је синоћ објављена у тој земљи, а ради се о наводима да је држављанка БиХ из Приједора Дијана Ђуђић позајмила 450.000 еура на три рате у три године предсједнику словенске странке Социјалдемократског савеза Словеније (СДС) Јанезу Јанши.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси