Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  На комеморацији Луцићу увреде и пароле
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 01. 2018.

Аутор: ФоНет Извор: Цензоловка

На комеморацији Луцићу увреде и пароле

Плакати поводом комеморације новинару и једном од оснивача Ферал Трибјуна Предрагу Луцићу у загребачком Новинарском дому ишарани су и на њима су исписане усташка парола "За дом спремни" и реч "смеће".

Луцић је умро 10. јануара у Сплиту, у 54. години.

Новинарски дом није могао да прими све који су желели да се последњи пут опросте од Луцића, наводи загребачки Национал.

Председник Хрватског новинарског друштва Саша Лековић је рекао да је Луцић увек био само свој и целог живота одбијао да буде део чопора.

Читавог живота је био новинар, не само са великим почетним Н, него са свим великим словима када треба бити непоколебљив, непоткупљив, предан истини и праведности, изјавио је Лековић и додао да је Луцић у свим новинама у којима је радио оставио јасан и неизбрисив траг, достигавши у свим формама врхунац.

Потпредседник Хрватског ПЕН центра Надежда Чачинович је оценила да је Луцић показао да ангажман у борби за истину и слободу изражавања не мора бити тегобан и туробан, већ се на томе може радити радосно.

Новинар и теолог Драго Пилсел је рекао да је на Луцићевој сахрани у Сплиту увидео да је годинама, а да тога није био свестан, пред очима имао аутентичног хришћанина.

Поред нас је живео човек од интегритета, најбољег материјала, вансеријски новинар који остаје отворена књига из које Хрватска мора учити, изјавио је Пилсел.

Он је рекао да се многи питају како је могуће бити верник, а ругати се онима који сипају мржњу са олтара и прозивати клерофашисте и шовинисте.

Не би требало да се чуде, јер се чланство у Фералу плаћало посебним стањем ума и духа, тако што се заузимало за обесправљене, мањине и осиромашене. Може се веровати тихо, да то нико не зна, без парадирања и афектирања, а на крају баладе важније је да ли смо умели бити поштени и усправни људи, изјавио је Пилсел.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси