Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Регионална новинарска платформа: Осуђујемо напад на новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

29. 06. 2018.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Регионална новинарска платформа: Осуђујемо напад на новинара

Регионална платформа Западног Балкана за заговарање медијских слобода и безбедности новинара, која представља више од 8.000 чланова, оштро је данас осудила брутални физички напад на новинара Хрвоја Бајлу, власника портала Задар и дописника националних медија Индекс и Национал.

Хрвоје Бајло, који је пратио менаџмент града Задра и документовао везе између политике, бизниса, спорта и правног сегмента у Задру, нападнут је у недељу, 24. јуна у вечерњим часовима на паркингу у Задру, од бившег играча Фудбалског клуба Задар, а данашњег предузетника Јакова Сураћа.

Према Бајлиним речима, нападач га је пре физичког насртаја извређао јер пише за „четнички Индекс“ и „уср*** Национал“, и запретио да ће му, настави ли писати о његовим пријатељима Здравку Ливаковићу, Божидару Калмети и ХДЗ „одрубити главу“. Затим га је шакама ударао по глави и телу, оборио на тло и наставио тући ногама због чега је Бајло на кратко изгубио свест.

На хитном одељењу задарске болнице Бајли су констатовани прелом десне руке, као и низ повреда на глави и телу. Повреде су квалификоване као тешке телесне повреде, наводи се у саопштењу. И у претходним годинама Хрвоје Бајло је због свог бескомпромисног новинарског рада у више наврата био мета увреда, претњи и застрашивања. Полиција раније случајеве, упркос његовим пријавама, до данас није разрешила.

Сураћ је одлуком Жупанијског суда у Задру 26. јуна пуштен из притвора. У судској наредби коју је издао Хрвоје Висковић, истражни судија задужен за случај, наведено је да су остварени услови за изрицање мере притвора. Ипак, изречена је блажа мера –забрана приласка и контакта. Судија Висковић изјавио је за хрватску новинску агенцију ХИНА да, према његовом мишљењу, “нема опасности од понављања кривичног дела“.

Платформа позива на одлучне акције полицијских и правосудних институција, као и највише представнике власти да јасно осуде претње и нападе на новинаре. Ћутањем и рационализацијом врховне државне институције се јасно приклањају кршиоцима новинарских права и слободе говора, охрабрујући на тај начин друштвену атсмосферу прожету страхом и насиљем, наводи се у саопштењу.

Чланови Регионалне платформе су Независно удружење новинара Србије, Удружење БХ новинари, Синдикат медија Црне Горе, Хрватско новинарско друштво, Удружење новинара Косова, Удружење новинара Македоније. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси