Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Осуда напада и притиска на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 07. 2018.

Аутор: Фонет Извор: Данас

Осуда напада и притиска на новинаре

Регионална платформа Западног Балкана за заговарање слободе медија и безбедности новинара, која представља више од 8000 чланова, осудила је претње и притиске на новинаре и менаџмент Радио Телевизије Унско-санског Кантона.

Представници Владе и Парламента Унско-санског Кантона већ месецима прете новинарима и уредницима Радио Телевизије Унско-санског Кантона (РТВ УСК) доводећи их у понижавајућ и несигуран положај, а власт овог кантона тражи смену менаџмента РТВ УСК, укљућујући и директора Изета Мустафића и именовање новог директора и Наџорног одбора по мери странака које су на власти, наводи се у саопштињу.

Према речима новинарке РТВ УСК Мелите Мујаџић, ситуација се погоршава и претње постају све чешће и насилније.

Премијер Унско-санског Кантона Хусеин Рошић прети нам са полицијском интервенцијом уколико директор Изет Мустафић и менаџмент РТВ УСК не буду смијењени, навела је Мујаџић.

Председник Удружења БХ новинара Марко Дивковићрекао је да је то пример класичног притиска на уреднике да служе владајућим политичким партијама.

Нажалост, РТВ Унско-санског кантона није једини медији који се суочава са оваквим притисцима. Ово је неприхватљиво кршење слободе медија у Босни и Херцеговини, напоменуо је Дивковић.

Удружење/удруга БХ новинари навело је да је ово пети случај случај претње политичара новинарима у половини 2018. године.

Напад и претња новинарима је директан напад на слободу изражавања и на право грђана да буду информисани, напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана, наводи се у саопштењу које су потписали Удружење БХ новинари, Синдикат медија Црне Горе, Хрватско новинарско друштво, Удружење новинара Косова, Удружење новинара Македоније и Независно удружење новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси