Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Протести у Сарајеву због напада на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

28. 08. 2018.

Извор: Al Jezeera

Протести у Сарајеву због напада на новинаре

Повод за мирно окупљање новинара био је напад на новинара БНТВ у Бањој Луци Владимира Ковачевића. Представници медија окупили су се у Сарајеву због све чешћих напада на новинаре у Босни и Херцеговини.

Повод за мирно окупљање новинара био је напад на новинара БНТВ у Бањој Луци Владимира Ковачевића изведен у недјељу. Окупљања су предвиђена и у Мостару и Зеници. У Бањој Луци је претходно одржано мирно окупљање уз поруку ”Стоп насиљу над новинарима!“.

Испред Народног позоришта у Сарајеву окупили су се представници медија и исказили негодовање због напада на Ковачевића и друге колеге. Речено је како је ово мирно окупљање глас новинара против било каквог напада и притиска на новинаре и новинарску професију.

Рок од пет дана за истрагу

Поручено како се жели јасна, непристрасна и професионална истрага о починиоцима напада на новинаре и онима који на различите начине стоје иза њих.

"Новинари желе указати на услове у којима раде новинари у Босни и Херцеговини. Желе дати подршку Владимиру Ковачевићу који је нападнут у Бањалуци. Захтјевају да се у случају Ковачевића, али и у свим другим случајевима напада на новинаре проведе хитна истрага, те да истрага буде крајње професионална," извјештава новинарка Ал Јазеере Лејла Незировић.

Новинари такође поручују да у случају напада на Ковачевића МУП-у Републике Српске дају рок од пет дана да пронађу одговорне. Новинари поручују, да ће, уколико се МУП РС-а не огласи, за напад на Ковачевића директно одговорним сматрати руководство и институције Републике Српске.

Ковачевићеве радне колеге осудиле су овај напад и затражиле да одговорни буду што прије приведени пред лице правде. Новинари су поручили како борба за слободу говора тек почиње. Надлежим органима упућен је апел за рјешавање оваквих случајева у најкраћем временском року и спречавање сличних напада.

Више од 40 физичких напада у 2018.

Окупљени траже измјену Кривичног закона БиХ и да се напад на новинаре третира као напад на службену особу приликом вршења службене дужности. 

У овој години било је више од 40 физичких напада на новинаре, док их је годину раније било и више.

Напад су осудили и бројни представници власти, а министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац у понедјељак је изјавила како су напади на новинаре у посљедње вријеме постали свакодневица.

Додала је како оно што преостаје јесте да овакви напади не смију изостати без кажњавања починиоца. Поновила је како се напади на новинаре и медијске професионалце морају третирати кроз кривично законодавство као посебно кривично дјело.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси