Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Заступник у Еуропском парламенту Тонино Пицула изразио подршку ХНД-у и његовом предсједнику Хрвоју Зовку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 10. 2018.

Заступник у Еуропском парламенту Тонино Пицула изразио подршку ХНД-у и његовом предсједнику Хрвоју Зовку

Заступник у Еуропском парламенту Тонино Пицула у одговору на ХНД-ов апел за слободу новинарства, упућен поводом отказа предсједнику ХНД-а Хрвоју Зовку и ситуације на ХРТ-у, изразио је Хрватском новинарском друштву пуну подршку у борби за слободно и неовисно новинарство, као и предсједнику Хрватског новинарског друштва Зовку особно.

Допис заступника у ЕП Тонина Пицуле преносимо у цијелости:

"Ваш ме допис о околностима изванредног отказа, који је г. Хрвоје Зовко, предсједник Хрватског новинфарског друштва, добио од стране управе Хрватске радиотелевизије, истински узнемирио.

Хрватска радиотелевизија јавни је медијски сервис, финанциран претплатама грађана, што још важнијом чини улогу ХРТ-а у очувању вриједности неовисности и слободе медија, правовременог и истинитог извјештавања лишеног политичких и економских притисака оглашивача, корпорација и политичких странака.

Господин Зовко, како сте указали, изванредни је отказ добио због указивања на цензуру и немогућност професионалног обављања посла извршног уредника ХТВ-а 4, информативног канала ХРТ-а, што свједочи наставку срозавања професионалних стандарда јавног сервиса.

Такођер, неугодно сам био изненађен информацијом како је непознат нетко колегама г. Зовка, који су јучер у мирно просвједовали испред зграде ХРТ-а на Присављу, позвао полицију, како би им послао додатну поруку како ће се односити према онима који подигну свој глас против цензуре.

У ширим смо еуропским размјерима суочени с нападима на вриједности демокрације, толеранције и солидарности. Напади на слободу медија од стране ауторитарних лидера, физички напади на новинаре, њихово присиљавање на прекарни рад, чиме их се додатно ушуткује, у Еуропи су све чешћи, а увијек из истих разлога, учвршћивања ауторитарних власти и заштите економских интереса њихових финанцијера.

Слободни и неовисни медији таквим су интересима увијек пријетња, како у Еуропи, тако и у Хрватској.

Овим путем желим Хрватском новинарском друштву изразити пуну подршку у борби за слободно и неовисно новинарство, као и г. Зовку особно.

Као заступник у Еуропском парламенту, у Хрватској и Еуропи наставит ћу се залагати за слободу независних медија као чувара вриједности демокрације и људских права.

Срдачан поздрав,

Тонино Пицула"

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси