Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Тена Перишин: Новинари нам још увијек требају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

09. 10. 2018.

Аутор: И.М. Извор: ХРТ

Тена Перишин: Новинари нам још увијек требају

О стању у новинарству у Студију 4 разговарали смо с prof.dr.sc. Теном Перишин с Факултета политичких знаности.

Ову пригоду искористили смо како би јој честитали на државној награди коју је добила за популаризацију и промиџбу знаности. Популаризацији знаности допринијела је својим радом у новинарству као и многим пројектима на којима је била ангажирана.

Тена Перишин водитељица је пројекта Телевизије Студент. Изнимно је задовољна тим пројектом. Осим што емитирају на свом каналу, студенти пет дана у тједну на ХРТ4 емитирају своје петнаестоминутне емисије. Ту покушавамо показати оно најбоље што су студенти направили. Ту има доста јаких репортажа, прича с којима би се поносили и новинари с пуно више искуства, каже Тена Перишин.

Није задовољна стањем у медијима. Чини јој се да су изгубили вјеродостојност. Често недостају одговори на 5+1 основних питања (ријеч је о правилу 5W/Х – одговори на питања тко, што, гдје, када и зашто те како). Изразито је критична према порталима. Очекивала сам да ће појава портала, друштвених мрежа донијети боље новинарство и да ћемо на порталима добити више информација, позадину, контекст… Но, догодило се да заправо имамо само низ драматичних сензационалистичких наслова, изјавила је професорица те додала: Кад се пробудите овако на празник, мислите да је свијет једно ужасно мјесто.

Говорила је и о појму клинике за медије којег је увео Eric Newton s Walter Cronkite School of Journalism. Ако постоје свеучилишне клинике у којима се спашавају људи, зашто не би на такав начин лијечили новинарство, изјавила је професорица Перишин, те додала да ту види сурадњу јаких свеучилишта и јаких јавних телевизија.

Професорица је рекла како је у земљама западне Еуропе, скандинавским земљама, САД-у… раширен тренд тзв. конструктивног новинарства. То је тренд враћања основним вриједностима новинарства. То је новинарство које уз одговоре на оних 5+1 основних питања, даје и рјешења. Мислим да публика тражи више, изјавила је Тена Перишин те закључила – новинари нам још увијек требају.

Видео прилог ХРТ-а погледајте овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси