Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД поновно позива институције да истраже нападе на Домагоја Маргетића који штрајка глађу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

18. 10. 2018.

Извор: ХНД, Хина

ХНД поновно позива институције да истраже нападе на Домагоја Маргетића који штрајка глађу

Хрватско новинарско друштво (ХНД) поновно је позвало хрватске институције да истраже и процесуирају пријетње и нападе на новинара Домагоја Маргетића који већ 42. дан штрајка глађу и одбија хоспитализацију унаточ све критичнијем здравственом стању.

Након што се Марегтићево стање нагло погоршало, предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко позвао је још једном хрватске институције да поступе по његовим пријавама и истраже све наводе о пријетњама и нападима, док је Маргетића позвао да прекине штрајкати.

У краткој изјави за Хину Маргетић је измореним и тешко разумљивим гласом рекао да је одбио хоспитализацију. "Кад бих вам испричао што су ми направили и што раде, кад вас сломе онда вам је потпуно свеједно”, рекао је Маргетић додавши да су "уништили све што му је вриједило и значило".

Његови пријатељи објавили су 15. листопада на његовом фацебоок профилу да је Маргетићу нагло позлило. У тренутку кад је изгубио свијест дошло је до крварења дебелог цријева, укочености десне стране главе, јаких болова у бубрезима, а поновно су установљене тешкоће у раду срца.

Интервенирао је тим хитне помоћи, више пута тијеком интервенције упозорили су га на изузетно озбиљно и критично здравствено стање, али обзиром да је у том тренутку био при пуној свијести потписао је како одбија препоручену хоспитализацију, на чему су лијечници више пута инзистирали, стоји у фацебоок објави.

Његови пријатељи написали су да је Маргетићево стање изузетно озбиљно па су позвали све који могу утјецати на евентуално стварање увјета у којима би прекинуо штрајк глађу да то и учине.

Низ пријетњи смрћу, напада на имовину и два физичка напада

У објави такођер тврде да су се наставили нови притисци и пријетње према Маргетићу, који је у договору с пријатељима најавио подношење нове пријаве због пријетњи и притисака за које је сазнао тијеком вечери када му је позлило.

По подацима којима располаже ХНД, а који су достављене полицији, Министарству унутарњих послова, Министарству правосуђа и Државном одвјетништву, Маргетић је у задњих неколико година пријавио низ пријетњи смрћу, напада на имовину и доживио два физичка напада од којих је један оквалифициран као покушај убојства.

Маргетић је био жртва бруталног физичког напада 11. коловоза 2014., када је испред његове куће у Загребу ударен бетонским блоком у главу. Жупанијско државно одвјетништво тај је напад оквалифицирало као покушај убојства.

Тијеком травња, свибња и липња 2015. Маргетић је пријавио пријетње смрћу док је био под полицијском заштитом. Физички је нападнут 13. просинца 2016. на Кватерниковом тргу, задобивши лакше озљеде, док је лани у коловозу пријавио провалу и крађу опреме и документације везане за причу на којој је радио. У студеном 2017. поново пријављује пријетње смрћу.

Маргетић тврди да је ситуација ескалирала тијеком љета ове године, када су извршени бројни неугодни притисци на њега и његову обитељ, због чега је ступио у дуготрајни штрајк глађу

.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси