Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ОЕБС: О генералном директору РТЦГ да одлучи парламент
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

22. 11. 2018.

Аутор: Дневне новине Извор: m.cdm.me

ОЕБС: О генералном директору РТЦГ да одлучи парламент

Генералног директора Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ) требало би да именује парламент квалификованом већином, оцијенили су експерти ОЕБС-а у анализи Нацрта закона о медијима и јавном сервису.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Десир и шефица Мисије те организације у Црној Гори Марис Давије представили су црногорским властима правну анализу Нацрта закона о медијима и о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру. Како је саопштено из Мисије ОЕБС-а, израда правних анализа наложена је на основу захтјева црногорског Министарства културе.

Наводи се да је правну анализу два нацрта закона припремио Давор Главаш, искусни медијски стручњак са великим знањем о законодавном оквиру Црне Горе.

“Главне тачке које су наглашене у документу који третира Нацрт закона о медијима, између осталог, подразумијевају успостављање фонда за подршку медијском плурализму, потребу да се образложе критеријуми за додјелу финансијске подршке медијима, као и имплементацију одредби о транспарентности власништва”, наводи се у саопштењу.

Што се тиче Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру (РТЦГ), сугестије експерта односе се на потребу да се модел “каскада” замијени моделом “двоструког управљања” који би укључивао Савјет и Надзорни одбор.

“А да генерални директор треба да буде именован квалификованом већином у парламенту”, додаје се у саопштењу.

Давије је представила анализе министру културе Александру Богдановићу.

“Десир и Давије су потврдили своју спремност да наставе да пружају помоћ и подршку локалној власти у вези са свим питањима везаним за медије, укључујући и измјене у законима”, закључује се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси