Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Европске новинаре не занимају осјећаји хрватског премијера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 03. 2019.

Извор: balkans.aljazeera.net

Европске новинаре не занимају осјећаји хрватског премијера

Из Европске федерације новинара поручили су Андреју Пленковићу да је вријеме да Хрватска ограничи прогон новинара и осигура независност јавног сервиса.

Главни тајник Еуропске федерације новинара - ЕФЈ Ricardo Gutierrez позвао је у уторак хрватског премијера Андреја Пленковића да, како је речено, почне радити на ограничавању прогона новинара у Хрватској и осигура потпуну неовисност јавне радиотелевизије.

"Господин Пленковић тврди да смо били изманипулирани! Не маримо за његове дојмове и осјећаје", поручује Гутиеррез у чланку објављеном на wеб страници ЕФЈ-а, у којему се осврће на Пленковићеве изјаве да Гутиеррез није добро информиран о стању слободе медија у Хрватској и да проблем слободе медија у Хрватској не постоји тако како се се то жели представити, преноси Хина.

Главни тајник ЕФЈ-а од Пленковића тражи одговоре на слиједећа питања: је ли нормално да се у земљи чланици Еуропске уније против новинара води 1.163 правних поступака, да јавни сервис користи јавни новац за застрашивање новинара кроз 36 тужби и да власти не реагирају на објаву еуропског извјешћа у којем пише да је уредничка аутономија на најнижим разинама у успоредби са свим земљама чланицама ЕУ-а?

Стање на ХРТ-у лошије него у Турској или Србији

Надаље, Гутиеррез пита је ли нормално да хрватска власт остане пасивна на осуде еуропског извјешћа о константном политичком уплитању у управљање јавним сервисом, као и да је разина неовисности управљања и финанцирања Хрватске радио-телевизије, како је навео, лошија него у Турској или Србији?

"Потичемо премијера да почне радити. Вријеме је да Хрватска подузме конкретне кораке како би ограничила злостављачки прогон новинара и осигурала пуну неовисност јавног сервиса. Не очекујемо осјећаје, већ акције", закључио је Гутиеррез.

Прошле је суботе у Загребу одржан новинарски просвјед "Отели сте медије, новинарство не дамо!", у организацији Хрватског новинарског друштва - ХНД.

Влади је упућено осам захтјева против цензуре, међу којима су захтјеви да се прекине злоупораба судских тужби, захтјеви за законску заштиту новинара који упозоравају на притиске којима су изложени, деполитизиција Вијећа за електроничке медије, али и разрјешење водства ХРТ-а и хитне измјене Закона о ХРТ-у, којем замјерају наводну цензуру и подизање више од 30 тужби против медија и новинара.

Бојкот ХРТ-а и протест новинара

Најављени просвјед услиједио је након што је средином вељаче више од 30 удруга цивилног друштва, али и низа опорбених странака, синдиката, новинара, културних дјелатника и других покренуло двотједни бојкот ХРТ-а те најавило како неће судјеловати у програму јавне радиотелевизије, појављивањем у студију ни давањем изјава, а све у знак подршке туженим новинарима и медијима.

Према подацима ХНД-а, против новинара и њихових медијских кућа подигнуто је више од 1.160 судских тужби.

У ХНД-у истичу како су новинари све више изложени политичким притисцима, пријетњама и нападима те да се угрожавају професионални стандарди струке због непоштивања медијских закона.

Бојкоту су се касније придружили синдикати и опорбене странке, међу којима су Социјалдемократска партија, Амстердамска коалиција, Старт и Клуб независних заступника, а предсједник СДП-а Давор Бернардић у петак је потврдио како ће, у знак солидарности с новинарима, доћи на просвјед.

Извор: Агенције

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси