Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрвоје Зовко поново изабран за предсједника Хрватског новинарског друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 04. 2019.

Извор: ХНД

Хрвоје Зовко поново изабран за предсједника Хрватског новинарског друштва

Хрвоје Зовко је на 62. изборној скупштини изабран поново за предсједника Хрватског новинарског друштва. Зовко је, као једини предложени кандидат, добио готово једногласну подршку, те је за њега гласало 65 од назочна 73 члана Скупштине. За потпредсједнице ХНД-а изабране су Данка Дерифај и Маја Север, које су добиле највише гласова као кандидаткиње за Извршни одбор.

На Скупштини су изабрани и чланови новог Извршног, Наџорног те Одбора за Статут, Новинарског вијећа части, Управног одбора Новинарског дома и Управног одбора Фонда солидарности. Нови - стари предсједник Зовко је казао како прије свега у новом мандату обећава поштен и транспарентан рад Друштва, као што је то радио и у протеклом раздобљу од када је изабран на мјесто првог човјека ХНД-а. Друштво је функционирало у готово изванредним околностима с обзиром на све догађаје с којима је било суочено у протеклом раздобљу. ''Осим тога, важна нам је финанцијска стабилизација с обзиром на сав каос који сам затекао прошле године у Друштву, а од којег ћемо се још годинама опорављати'', казао је Зовко износећи свој програм те додао како ће наставити водити политику која је артикулирана у захтјевима што су представљени на недавно одржаном просвједу. Додао је да намјерава наставити с политиком притиска на мјеродавне институције како би се пронашли и открили починитељи и налогодавци напада и пријетњи на колеге новинаре.

''Ми годину дана покушавамо остварити нормалну комуникацију с представницима власти од којих међу осталим тражимо и промјену законодавног оквира који се односи на јавни сервис, али и цијелу новинарску сцену. У том ћу смислу наставити борбу против цензуре и притиска како у јавним тако и у комерцијалним медијима, неовисно о томе долази ли она из политичких или неких других кругова'', рекао је Зовко и нагласио и како подржава даљњу афирмацију непрофитних медија. ''На непрофитним медијима показује се лицемјеран однос Владе према новинарству, јер већ трећу годину отеже с расписивањем натјечаја из средстава која су осигурана од ЕФС-а'', навео је Зовко. Предсједник ХНД-а истакнуо је као важан елемент свог ђеловања у идућем мандату и привлачење нових чланица и чланова, а посебно оних младих, те је додао како је заустављен тренд опадања чланства.

Расправљало се и о пресуди коју је ХНД изгубио и могућностима превладавања те незавидне финанцијске ситуације у сврху чега је подигнут кредит за плаћање пресуде, те су чланови Скупштине овластили, уколико то буде потребно, ново водство да преговара о продаји једног стана у Новинарском дому за намицање потребних средстава како би Друштво несметано функционирало у предстојећем раздобљу. Челници ХНД-а детаљно су упознали чланове Скупштине са стањем у вези са самом пресудом на коју се ХНД жалио те свим другим радњама које су подузете да би пресуда у даљњем поступку била оборена.

Чланови Скупштине пред собом су имали и Приједлог новог статута ХНД-а. Предсједник Одбора за Статут Тихомир Понош истакнуо да се њиме предлаже нова, битно другачија унутарња организација удруге, која би требала бити модернија и омогућити једноставније и ефикасније одлучивање, не занемарујући при томе квалитету одлука. Након проведеног гласања Приједлог статута није прошао двотрећинском већином за што су мањкала само два гласа.

Извјештаје Скупштини, који су редом сви усвојени, поднијели су и челници Средишњег и Наџорног одбора, Новинарског вијећа части , Управног одбора Новинарског дома и Фонда солидарности, поднесено је финанцијско извјешће и приједлог прорачуна за ову годину те извјешћа осталих одбора и комисија.

Аутор: Ивица Буљан

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси