Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Саша Лековић: Позив на одступање са дужности предсједнице РХ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

19. 07. 2019.

Извор: www.tacno.net

Саша Лековић: Позив на одступање са дужности предсједнице РХ

Не тражим Ваше одступање са дужности предсједнице Републике због тога што мислим да ће Вас мој захтјев имало узнемирити, забринути, нагнати на размишљање… Знам да неће. Ваше одступање са мјеста предсједнице Републике Хрватске не тражим нити јер мислим да ће Вас бити стид због свега понижавајућег и увредљивог што сте до сада рекли и направили на штету новинара и новинарства па тиме и свих грађана Хрватске. Ваше одступање тражим само из једног разлога. Било би ме стид да то не учиним.

Слободни новинар, Саша Лековић, упутио је данас отворено писмо: позив за одступање са дужности предсједнице РХ у Уред предсједнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић. Израван повод је данашња изјава предсједнице РХ новинарима на Крку након шту су је подсјетили како о непримјереном односу хрватске полиције према мигрантима доказе објављују (и) страни медији. Нажалост то је тек једна у низу непримјерених реакција актуалне предсједнице РХ према новинарима и новинарству која од првог дана свога предсједничког мандата показује да не разумије (или игнорира) улогу новинара у демократском друштву.

Писмо преносимо у цијелости:

“Госпођо Грабар Китаровић, Ваша данашња изјава новинарима на Крку који су Вас подсјетили како о непримјереном односу хрватске полиције према мигрантима доказе објављују (и) страни медији крајње је игнорирање чињеница, увреда је за новинаре и новинарску професију те је крајње арогантна према грађанима Републике Хрватске који су Вас бирали на мјесто предсједнице Републике да бисте их представљали, а не да бисте их понижавали.

“Ви као хрватски медији морате представити хрватску страну те приче и запитати се у чијем интересу раде страни медији” при здравој памети не би се усудио изрећи нити нетко јавности непознат и неважан у опскурној сеоској биртији након петог гемишта. Ви сте то међутим с готово поносним изразом лица изјавили у службеном и јавном  обраћању новинарима – дакле свим грађанима Републике Хрватске.

Као професионални новинар почео сам радити прије точно 40 година па могу свједочити “из прве руке” како су се изјаве попут ове Ваше могле чути у СФРЈ, оној земљи у којој сте Ви патили због недостатка различитих врста јогурта, због тога што сте морали скривати да сте вјерница те због недостатка слободе сваке врсте у тој страшној земљи-тамници “с ону страну жељезне завјесе” (цитат: Колинда Грабар Китаровић).

Но, види врага, очито Вам се свидјела југо-партијска дефиниција новинара као “друштвено-политичког радника” који треба “представљати нашу страну приче и запитати у чијем интересу раде страни медији”. Притом се чак нити не либите тврдити да је “хрватска страна приче” оно што сте замислили Ви и Министар унутарњих послова. Госпођо Грабар Китаровић то није моја “страна приче” нити је то “страна приче” било које новинарке и новинара који држе до особног достојанства, достојанства новинарске професије и достојанства грађана за чију добробит бисмо требали радити и ми новинари и Ви као предсједница Републике Хрватске.

Наш је новинарски посао да извјештавамо (па тако и о свему што се дешава у вези миграната) поштујући темељна етичка и професионална начела новинарства. Не никаквог “хрватског новинарства”, а поготово не “новинарства” тренутне предсједнице Републике Хрватске и тренутног министра унутарњих послова Републике Хрватске”. Такво новинарство наиме не постоји нити ће икада постојати колико год се Ви трудили доказати другачије.

Предсједнице Републике Хрватске, колико год Ваша данашња изјава била срамна лагао бих кад бих се правио да ме је изненадила. Искрено нисам ништа друго нити очекивао од особе која на своју предсједничку инаугурацију у ВИП ложу позове наводног новинара, а заправо ноторног фашисту, лажљивца и хушкача којему потом у својству предсједнице Републике даје изјаве и позива га на службене домјенке на Пантовчак.

Ништа љепше нисам очекивао од предсједнице Републике која никада није рекла нити једну ријеч у обрану стварних новинара који су вријеђани и нападани због обављања својега посла него им је штовише поручила (у “пакету” са националним мањинама) да су добили оно што су тражили.

Ништа пристојније нисам очекивао од предсједнице Републике која након “муљања” о службеном боравку у САД одбија одговарати на питања новинара истовремени дајући ексклузивни интервју човјеку који га је одрадио као врхунски примјер улизивачког ПР-а.

Ништа мудрије нисам очекивао од предсједнице Републике која на неким својим пресс конференцијама не допушта новинарима да постављају питања и(ли) на неке “прессице” зове само одабране новинаре, а уопће не зове стране дописнике јер њима не може забранити да питају нити их касније може уцјењивачки “тући по ушима”.

Ништа достојанственије нисам очекивао од предсједнице Републике која дозвољава да студентима новинарства запосленици њезиног Уреда објашњавају како треба извјештавати о њезиним активностима.

Дакле Ваша данашња изјава само је још један доказ Вашег срамотног незнања (или игнорирања знања) о томе што је улога новинара те сталног потцјењивања и вријеђања новинара и новинарства, а тиме и грађана које је Ваш задатак представљати.

Стога од Вас тражим да одступите са дужности предсједнице Републике Хрватске иако не очекујем да ћете то учинити. Нисам толико наиван да бих након свега вјеровао како ипак разумијете што је то одговорност за јавно изречену ријеч, поготово на дужности коју тренутно обнашате.

Не тражим дакле да одступите са функције која би требала бити часна због тога што мислим да ћете Ви разумијети како свој посао обављате нечасно (или да ће Вас бити брига чак и ако разумијете). Не тражим то чак уопће због Вас. Тражим то због себе и свих оних новинара које својим поступцима потцјењујете и вријеђате као и због свих грађана који на тај начин такођер потцјењујете и вријеђате.

Не тражим Ваше одступање са дужности предсједнице Републике због тога што мислим да ће Вас мој захтјев имало узнемирити, забринути, нагнати на размишљање… Знам да неће.

Ваше одступање са мјеста предсједнице Републике Хрватске не тражим нити јер мислим да ће Вас бити стид због свега понижавајућег и увредљивог што сте до сада рекли и направили  на штету новинара и новинарства па тиме и свих грађана Хрватске.

Ваше одступање тражим само из једног разлога. Било би ме стид да то не учиним.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси