Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД упозорава на покушај отимања своје имовине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

08. 08. 2019.

Извор: www.hnd.hr

ХНД упозорава на покушај отимања своје имовине

Хрватско новинарско друштво (ХНД) у сриједу је упозорило на "покушај отимања своје имовине" због пресуде, донесене темељем кривотворених докумената, након које ХНД треба платити 2,5 милијуна куна. Споран је уговор о закупу простора у приземљу зграде, који је 1990. ХНД потписао с твртком У.Т.Т. Еуропа 92.

Водство ХНД-а оцијенило је да је Друштво "жртва пљачке која се одвија посљедњих 25 година", а кулминирала је губитком судског спора и пресудом на темељу "кривотворених докумената". Темељем те пресуде ХНД стечајној маси иза твртке инвеститора који је 1990. потписао уговор за кориштење простора у Новинарском дому треба исплатити 2,5 милијуна куна под пријетњом оврхе и преузимањем простора.

Оцијенивши то покушајем отимања имовине, водство ХНД је подсјетило да је спор започео још у српњу 1990. када је био потписан уговор о закупу простора у Новинарском дому с тројицом повратника из Њемачке предвођених Антом Медићем и Антом Табаком и њиховом твртком У.Т.Т. Еуропа 92 који су презентирали план преуређења у атрактивни угоститељски објект.

Но, након што нису завршили радове ни плаћали закупнину, ХНД је подузетницима 1993. отказао уговор и судским путем их деложирао, а они су покренули спор потражујући накнаду штете на име, како у ХНД-у стичу, њихових тобожњих инвестиција.

Након пуних 25 година спора, ХНД је лани у липњу правомоћно изгубио парницу, а суд је подузетницима, чија је твртка 2005. завршила у стечају, признао инвестицију на темељу приложених рачуна за наводна улагања за које у ХНД тврде да су кривотворени.

Након одређивање оврхе, првотно предложене на цијелој згради Новинарског дома у власништву ХНД-а која вриједи чак 20 пута више од досуђене тражбине, челници Новинарског друштва дошли су до доказа да је један од рачуна на којима се темељила пресуда, као и приложени архитектонски пројект, кривотворен.

ДОРХ подиго оптужницу због лажног исказа

У ХНД-у истичу да то откриће доводи у сумњу вјеродостојност свих докумената приложених суду те води закључку да је на дјелу криминални покушај отимања ХНД-ове имовине.

"ХНД је одмах по сазнању за кривотворине поднио казнену пријаву ДОРХ-у који је крајем липња подигао оптужницу против оснивача твртке и вјеровника стечајне масе Анте Матића због давања лажног исказа на суду. Оптужница ради кривотворења није могла бити подигнута због застаре казненог прогона", казала је чланица Извршног одбора ХНД-а Славица Лукић. Нагласила је како ће ХНД наставити судску битку против тог криминалног покушаја отимања имовине наводећи и како твртка подузетника која је добила спор нема чак ни свој ОИБ.

Предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко казао је да ће цијели случај интернационализарати, подсјетивши да је ХНД још прије двадесетак година био под притиском политике у корист тада фаворизираних подузетника – тобожњих инвеститора у Новинарски дом.

"Та господа су имала и одређену подршку институција ове државе. У архиву смо пронашли дописе тадашњег Министарства исељеништва, али и министра (Гојка) Шушка који су писали дописе ХНД-у и који су на неки начин тражили да не дирамо те људе јер су важни и помогли су обрани Хрватске", рекао је Зовко.

Потпредсједник ХНД-а Бранко Мијић оцијенио је како је ово једна типична хрватска прича.

"Видимо да прије тридесет година нетко долази из Њемачке из исељеништва. Није се у овој земљи тада требало бити Кутле, Тодорић или Гуцић да би се дошло до неких богатстава, него могли сте бити тројица анонимних 'антиша' који на темељу кривотворених докумената желите зграду Новинарског дома" рекао је Мијић.

Извор: Хина

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси